Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Çöllolar Kömür Sahası’nın işletilmesi için düzenlenecek ilk ihale takvimini duyurdu.

TKİ, ilk ihaleyi sahada bulunan 721 adet susuzlaştırma kuyularının devreye alınması için yapacak ve söz konusu çalışmada 45 personel çalıştırılacak.

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü, bir süre önce devraldığı Çöllolar Kömür Sahası’nı işletmeye açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacının karşılanacağı sahada yaklaşık 1000 personelin istihdam edilmesi planlanıyor. Toplam 544 milyon ton rezervi ekonomiye kazandırmak ve enerjiye dönüştürmek amacıyla ilk ihale Resmi Gazete’de yayımlandı.

İhale, Çöllolar Kömür Sahasındaki drenaj ve gözetleme kuyularının devreye alınması, işletilmesi, tamiri, bakımı, drenaj kanallarının ve drenaj toplama havuzlarının temizliği ve bakım çalışmalarını kapsayacak. Bu çerçevede, ruhsat alanı içinde kalan 414 adet gidya kuyusu, 114 adet derin (T) kuyusu, 13 adet karstik akifer kuyusu ve 180 adet gözlem kuyusunun devreye alınması, işletilmesi, kuyuların ve pompaların tamiri, bakımı ve temizliğinin yapılması drenaj kanallarının ve drenaj toplama havuzlarının gerekli makine ve ekipmanlarla temizlik ve bakımı 180 boyunca gerçekleştirilecek.

Söz konusu 721 kuyu ile diğer çalışmaların yapılması için toplam 45 personel istihdam edilecek. İhale ise, 18 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

Sahanın devri sonrasında açıklama yapan TKİ Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, “Çöllolar sahası ile alakalı olarak; sürdürülebilir madencilik ilkelerinden taviz vermeden çevreyi, verimliliği ve bölgenin sosyal refahını gözeten, iş sağlığı ve güvenliğini ön planda tutan ve gelişmiş son teknolojik ekipmanların gerekirse otomasyon sistemlerinin de kullanıldığı ülkemizdeki tüm madencilere örnek ve kılavuz olabilecek bir işletmecilik yapma hedefi bulunmaktadır” demişti.

 EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz ise, “Bu iş rüyalarıma bile girdi. Ülkemiz çok zengin bir ülke, insanları çok değerli ama kaynakları kıt bir ülke. Bu kıt kaynakları kullanarak koca bir santral kurmuşuz Afşin Elbistan’da. Ama bu santrali işletemiyoruz, yatağında problem var. Ülkemizin özgürlüğünden kaçan bir 11 yıl, bu sebeple nasıl devreye alabileceğimiz ile ilgili rüyalarımda bile düşünüyordum. Bu sebeple inşallah kâbuslarımız artık tatlı rüyalara dönüşecek, gümbür gümbür elektrik üreteceğimiz ve ülkenin şebekesine ekleyeceğimiz günlerin hayali içerisindeyiz” diye konuşmuştu.

Editör: Haber Merkezi