Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Afşin Elbistan B Termik Santrali’nin kömür havzası olan Çöllolar havzasında 25 ay sonra tekrar dekupaj izni verdi. Şirket bölgede 33 milyon metreküp dekapaj yapacak.
Çöllolar Kömür Sahası'nda 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde meydana gelen heyelanlarda 11 kişi hayatını kaybetmişti. 50 milyon metreküp toprağın kaydığı sahada 2 madencinin cenazelerine ulaşılırken, toprak altında kalan 9 kişinin bulunması amacıyla çeşitli yöntemlerle çalışmalar yapılırken, yapılan tüm aramalara rağmen bir sonuç elde edilememişti.
Park Teknik, göçük olayı ardından, tekrar bölgede kömür çıkarmak için yeni bir proje hazırlayıp, EÜAŞ’a gönderdi. EÜAŞ’ta bu projeyi kabul etmeyerek, eski projede heyelanda zarar gören şevlerin güvenli hale getirmek için 33 milyon metre küt dekapaj çalışması yapacak.
2014’de Kömür Çıkartılacak
2014 yılının Eylül ayı itibariyle kömür çıkarmayı planladıklarını kaydeden Park Teknik Genel Müdürü Mustafa Kıraç, Park Teknik olarak EÜAŞ’a bir proje hazırladık ve gönderdik. EÜAŞ göndermiş olduğumuz projeyi kabul etmedi, eski projeyle çalışılmasını uygun gördü. Fakat bizim eski projede bazı tereddütlerimiz var. Çünkü atılacak su miktarı daha fazla olması lazım, şev açılarını daha da düşürmemiz lazım. Bu teklifimizi zaman içerisinde EÜAŞ’a ileteceğiz. Muhtemelen görüşmeler sonucunda anlaşmaya varacağımızı düşünüyoruz. Bu çalışmalar neticesinde 2014 yılının eylül ayı itibariyle kömür çıkartma faaliyetlerine başlayacağız.” dedi.
Çıkartılan İşçiler Tekrar Alınacak
Heyelan meydana gelmeden önce Çöllolar Kömür Havzasında çalışan işçiler tekrar çağırılmaya başlandı.
900 işçi tekrar alınacağını kaydeden Kıraç, “ Bu çalışmalar esnasında yaklaşık olarak 900 kişi çalışacak. Tabi bu rakam zamanla değişebilir. Şuanda bizlerin taşeron çalıştırmamız yasak. Eğer EÜAŞ bize taşeron çalışmamıza müsaade ederse bu bölgede bulunan bu işle arkadaşlarımızla sözleşme imzalayarak işin bir kısmını onlara verebiliriz.”
OLAY
Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan Çöllolar açık kömür üretim sahasında 6 Şubat 2011'de meydana gelen göçükte 1 işçi, 10 Şubat 2011'de meydana gelen heyelanda ise dozer operatörü Ruşen Demir hayatını kaybetmiş, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı toprak altında kalmıştı.

Olayın ardından Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili kamu davası açmıştı.
Editör: Haber Merkezi