Afşin’de Kurulu bulunan Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinin hemen yanı başında bulunan Çoğulhan Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, santrallerin vermiş olduğu çevre zararlarından dolayı mahallenin kaldırılması için imza kampanyası başlattılar.

Çoğulhan Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, hemen yanlarında bulunan termik santrallerinin yoğun şekilde kül bıraktığını iddia ederek, yıllardır yaşadıkları Çoğulhan'ın artık yaşanmaz bir hale geldiğini ifade ettiler.

Çoğulhan Mahalle Muhtarı Güngör Şahin, mahallenin taşınması hakkında hem fikir olduğunu ve bu yüzdende Çoğulhan mahallesinin başka bir yere taşınması için imza kampanyası başlattıklarını ifade etti.

Çoğulhan Mahallesi olarak santrallerin külünden olumsuz etkilendiklerin ifade eden Çoğulhan Mahalle Muhtarı Güngör Şahin, mahallenin taşınmasını istedi.

"Ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor "

Muhtar Şahin, " Mahallenin en büyük özelliği linyit sahalarının üstüne kurulmuş olmasıdır. Türkiye'nin en büyük termik santrali olan Afşin-Elbistan A ve B termik santrali bu belde sınırları içerisindedir. Son 10 yıl için bir araştırma yapılsa mahallede yaşayan insanların çoğunda termik santralinden dolayı akciğer kanseri, kalp hastalıkları görülür. İnsanlarımızda hastalıklar, kanser günden güne artarak devam ediyor, kül yağışından dolayı mahallemizde nefes almak neredeyse imkânsız. Santrallerin bize vermiş olduğu zararlardan dolayı kaldırılmasını istiyoruz. Santralle yoğun şekilde kül bırakmaktadır.

 ‘Mahallenin kaldırılması çocuklarımızın geleceği için çok önemli’

Ayrıca kömür rezervi için acil istimlâk yapıldı. Ekonomik durumu iyi olan insanlar göçtü. Burada yaşayan insanlar içinde uygun bir tahsis edilerek Çoğulhan Mahallesinin bulunduğu yerden kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

İmza kampanyasının bir hafta süreyle devam edeceğini aktaran Muhtar Şahin, toplanan imzaların Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğüne göndereceklerini söyledi.

Mahalle sakinlerinden Cumali Şahin (46) ise, yağan karın santralin kül bırakması nedeniyle siyah renge büründüğünü belirtti.

Şahin, Çoğulhan Mahallesi vatandaşları olarak, yaşadıkları mahallenin kaldırılıp başka bir yere taşınması için imza kampanyası başlattıklarını ve Termik Santrallerinin insan sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.

Mahalle sakinlerinden Zekeriya Çiçek (45) ise; "Mahallemizin kaldırılması çocuklarımızın geleceği için önemlidir. Santraller yoğun şekilde kül bırakıyor ve buna bağlı olarak kanser riski ile karşı karşıya yaşıyoruz" diyerek toplanan imza kampanyasına destek verdi.


 

"Çoğulhan'ın kaderine yüzlerce şiir yazdım"

Çoğulhan'da bulunan termik santrallerin insana ve doğaya verdiği zarar ile alakalı yüzlerce şiir yazdığını belirten Çoğulhan eski mahalle muhtarı Sefer Yanık, " Çoğulhan'da çiçeklere, kuşlara, doğa güzelliklerine şiir yazamıyorum. Bizi öldüren, hasta eden eşimizi, çocuğumuz perişan eden 'Kül'e, Çoğulhan'ın kaderine yüzlerce şiir yazdım. Artık bu kül olayına bir çare bulunması gerekiyor. " diye konuştu. 

 
 

Editör: Haber Merkezi