Çoğulhan Kasabası’na
 kar yerine kül yağdı.
Afşin’e bağlı Çoğulhan Kasabası’nda yaşayan vatandaşlar, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin 28 yıldır kasabalarına kül yağdırdığı iddiasında bulunurken, devlet yetkililerinin yaşanılan çevre felaketini biran önce çözmesini istediler.
 27 Temmuz 1975 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in temelini attığı, 21 Ekim 1984'te de yine dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından birinci ünitesinin açılışı yapılan, ancak, ''Baca Gazı Arıtma Sistemi'' bulunmayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin tehlike saçtığı iddia ediliyor. 
Afşin-Elbistan A Termik Santralinin hemen yanında bulunan Çoğulhan Kasabası’na termik santralinde geldiği iddia edilen küller yağıyor.
Araçların, evlerin sokakların her yeri tamamen küllerle kaplı.
Beldede yaşayan vatandaşlar ve muhtarlar termik santraline biran önce “Baca Gazı Arıtma Sistemi” kurulmasını istiyor. Türkiye’ye kar yağarken, Çoğulhan Kasabası’na her zaman olduğu gibi kar yerine kül yağdı. Vatandaşlar kar yerine evlerinin önündeki külle mücadele veriyor.
Kasaba’nın perişan bir halde olduğunu belirten Mehmet Özer, “Göründüğü üzere kasabamızın her tarafı küllerle kaplı. Kasabamızın kalması için Kasaba halkı olarak imza topladık, imzalarımız Türkiye Büyük Millet Meclisinde bekliyor. Küller, evimizin içine doluyor, yediğimiz yemeklerin içine doluyor, insanlarımız kanser oluyor, ölüyor. Kasaba halkımız perişan durumda, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Biran önce yetkililerden bu durumla ilgilenmelerini ve bizlere yardım etmelerini bekliyoruz. Biran evvel kasabamızın kalması için gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Burada nefes alamayacak duruma geldik.” dedi.
 
“-Ya kasaba ya da santral kalksın”
 
Ya santral yada kasabanın kalkmasını isteyen Kadir Sönmez, “Kasabamıza yıllardır kül yağmakta fakat 15 günden buyana daha da arttı ve duramaz hale geldik. Sabahları çocuklarımız okullarına gidemiyor. Biz milletvekillerimizden ve yetkililerimizden bu durumla ilgilenmelerini ve buna çare bulmalarını istiyoruz. Bunun önlenmesi için ne gerekiyorsa onun yapılmasını bekliyoruz. Gerekirse Çoğulhan kasabasının kaldırılmasını istiyoruz. Kasabamızda hiç kimse dışarı çıkamıyor. İnsanlarımızda hastalıklar, kanser iyice arttı. Şuanda kül yağışından dolayı kasabamızda 15 gündür dışarı çıkamıyoruz. Yetkililerden biran önce santrale müdahale edilmesini istiyoruz. Ya kasabamızı kaldırsınlar ya da santralin neden olduğu kirliliğe çare bulsunlar.” şeklinde konuştu.
Hiçbir sonuç alamadı diyen Mikail Sönmez, “Bu kül kasabamıza 1985 yılından buyana yağıyor. Buraya bir sürü gazeteci geldi, televizyon geldi biz elimizden geldiğince sesimizi duyurmaya çalıştık fakat hiçbir sonuca ulaşamadık. Kasabamızın kalkması için imza topladık gene gereken yapılmadı. Dışarıya çıkamıyoruz, dışarı bir çamaşır asamıyoruz, bir kilo deterjan yerine 10 kilo kullanıyoruz. Biz her zaman sesimizi duyurmaya çalışıyoruz fakat duyuramıyoruz.” diye konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi