Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcısı Uğur Koç, "Başımızı kuma sokmakla istismar gibi sorunların olmadığını söyleyemeyiz" dedi.
Koç, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Kalkınma Derneği işbirliğinde Adliye Sarayı konferans salonunda düzenlenen, "Çocuk Cinsel İstismarı Olgularına Profesyonel Yaklaşım" konulu panelde, çocuk istirmarında hukuksal süreci anlattı.
Çocuk istismarının kanunen, vicdanen ve din açısından önemli sorumluluklar taşıdığını belirten Koç, şunları kaydetti:
"Başımızı kuma sokmakla istismar gibi sorunların olmadığını söyleyemeyiz. Maalesef çocuk cinsel istismarı Türkiye'de de var, Kahramanmaraş'ta | | | | | | da var. Kendi çocukları istismara maruz kalan insanlar da herkes gibi 'benim çocuğumun başına böyle bir şey gelmez' diyordur. Trafik kazası ve ölüm gibi olaylarda nasıl ki insanlar bu tür kötülüklerin kendi başına gelmeyeceğini düşünebiliyorsa istismar olayları da böyledir."
Koç, çocuk istismarına karşı aileleri "paranoyak" yerine temkinli olmaya davet etti.
Özellikle rehber öğretmenlerin haberdar olduğu bir suçu ilgili makamlara bildirmek gibi bir mükellefiyetinin bulunduğunu anlatan Koç, "Bu kadar ağır sonuçlar içeren adli bir olayın üzerinin örtülmesi ise en vahim olanıdır. Malesef bu tür olayların çoğu adliyeye intikal etmiyor. Okullarımızda ögretmenlerimiz 'biz bu işe bulaşmayalım, sıkıntılı bir iş' gibi çeşitli gerekçelerle olayların üzerine gitmiyorlar. Bu nedenle herkes için bu olay vicdani, yasal ve inanç anlamında sorumluluktur. "
Amaçlarının öğretmenleri çağırıp "tehdit etmek olmadığını" dile getiren Koç, bu kadar önemli görülen bir olayı bildirmenin yasal bir zorunuluk olduğunu, bunları da eğitimcilere anlatmak istediklerini sözlerine ekledi.
Kahramanmaraş Kalkınma Derneği Başkanı Alpi Keten ise istismarın hep birlikte çözülebilecek bir problem olduğunu söyledi.
Panelde, Necip Fazıl Şehir Hastanesinde görevli çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Ali Varkal ve psikiyatrist Dr. Mihriban Varkal, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Karanfil, sunum yaptı. - Kahramanmaraş

 

Editör: Haber Merkezi