Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, çiftçilerin, 2016 üretim yılında işledikleri arazilerle ilgili olarak Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için gerekli belgelerini hazırlayıp 30 Haziran 2016 tarihine kadar dosyalarını teslim etmeleri gerektiği belirtildi.

Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Çiftçilerimiz, 2016 üretim yılında işledikleri arazilerle ilgili olarak ÇKS için gerekli belgelerini hazırlayıp 30 Haziran 2016 tarihine kadar dosyalarını teslim etmeleri gerekmektedir. Bu tarihten sonraki başvurular kabul edilmemektedir. ÇKS dosyasını 30 Haziran 2016 tarihine kadar teslim etmeyen çiftçiler, aynı üretim yılında hiçbir destekleme ödemesinden yararlanmaz. ÇKS'ye kayıt olan çiftçiler üretim yılına ilişkin son başvuru tarihlerinden sonra yeni sahip oldukları, kiraladıkları arazileri muvafakatname, taahhütname ve tahsis yoluyla kullanım hakkı aldıkları araziler için üretim yılı sonuna kadar başvuruda bulunabilirler" denildi.

Açıklamada ayrıca, "ÇKS dosyasını yaptırdıktan sonra dosyalarında ürün bilgisi değişikliği yapacak olan çiftçilerimizde 15 Temmuz 2016-15 Ağustos 2016 tarihleri arasında güncelleme yaptırabileceklerdir. Üreticilerin mağdur olmaması için 30 Haziran 2016 tarihine kadar ÇKS dosyalarını kayıtlı bulundukları ilçe tarım müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir" uyarısında bulunuldu. 

Ziraat Odası Başkanı Akpınar: 30 Haziran’ı beklemeyin

Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) başvuruların 30 Haziran 2016 Perşembe günü mesai saati bitiminde sona ereceğini bildirerek, “Çiftçilerimizin içinde bulunduğumuz Ramazan ayında yoğunluk yaşanabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurarak bir an önce ÇKS kayıtlarını yaptırmalarında fayda var” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Akpınar, yaptığı açıklamada ÇKS başvurusunu yaptırmayan üreticilerin, yıl içinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri ve prim uygulamaları gibi desteklemelerden yararlanamayacaklarını ifade etti.

Uygulanan desteklemelerin yanı sıra yıl içerisinde yaşanması muhtemel herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelen zarar doğrultusunda kredi borçlarının ertelenmesi veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklemeler için de ÇKS başvurularının mutlaka yaptırılmış olması gerektiğini vurgulayan Akpınar, şunları kaydetti:
“Çiftçilerimiz 30 Haziran 2016 Perşembe günü mesai bitimine kadar 2016 yılı ÇKS başvurularını yaptırmalıdır. Üreticilerimiz, Ramazan ayını da dikkate alarak, muhtemel sıkışıklıkları düşünerek son günü beklenmeden Odalarımızdan alacakları çiftçi belgesi ve diğer belgelerle ilçe gıda tarım müdürlüğümüze bir an önce başvurusunu yapmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi