Elbistan Şeker Fabrikası’na şeker pancarı teslim eden bazı çiftçiler, işlenen pancardan elde edilen hayvanlara yem olarak verilen küspe istihkaklarını Malatya Şeker Fabrikası’ndan almaları yönünde bilgi verildiği gerekçesi ile fabrika önünde eylem yaptılar.
Fabrika önünde bir araya gelen çiftçiler, fabrika yönetiminin bu soruna bir çare bulmasını istediler.
İğde Beldesi Çiftçi Grup Başkanı Ali Demir, pancarlarını Elbistan Şeker Fabrikası’na teslim etmelerine rağmen, istihkakları olan yaş pancar küspesini Malatya’dan almalarının istendiğini belirterek, “Göksun’un 20 bin ton pancarı Malatya Şeker Fabrikası’na gönderildi, Elbistan Şeker Fabrikası Göksun’un 20 bin ton şeker pancarı küspesini ödedi. Biz 4 köy de analık çocuğu olduğumuz için bize küspe vermiyorlar. ‘Malatya’dan gidip alın’ diyorlar. Malatya’dan bizim mi gidip almamız gerekiyor yoksa Göksun’un mu? Biz pancarımızı Elbistan Şeker Fabrikası’na yatırdık. Fabrikadan açıklama bekliyoruz” dedi.
Çiftçilerden Mehmet Havan ise, “Ben de bir çiftçi olarak aynı mağduriyeti yaşıyorum. Diğer köyler nasıl faydalandıysa aynı şekilde biz de faydalanmak istiyoruz. Onlara yüzde 18-20 verildiyse aynısını biz de istiyoruz. Göksun’un pancarını Malatya’ya gönderip Göksun’a buradan küspe verildi, bize ‘Malatya’ya gidin küspenizi alın’ denmemesi lazım” diye konuştu.
Başka bir çiftçi Bünyamin Serttaş ta, tepkisini dile getirerek, şöyle konuştu:
“Göksun nakliye parasını alıp pancarını Malatya’ya götürürken küspesini de Elbistan’dan alıyor. Biz pancarımızı Elbistan’a yatırdığımız halde bize ‘gidin küspenizi Malatya’dan alın’ diyorlar. Ayrıca ‘Malatya’dan alın’ dedikleri küspe için nakliye ücreti de ödenmiyor.”
Daha sonra fabrikaya alınan ve burada fabrika yöneticileri ile görüşen çiftçiler, sorunlarını dile getirerek, çare bulunmasını istediler. Fabrika yöneticileri ise çiftçilerin sorununun çözümü için gerekli çalışmanın yapılacağını ifade ettiler.
Editör: Haber Merkezi