Cumhuriyet Halk Partisi Afşin Kadın Kolları Başkanlığı tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirilerek, kadınlara karanfil dağıtıldı.

Parti İlçe Binasında gerçekleştirilen programda konuşan CHP Afşin İlçe Başkanı Selçuk Gökdoğan, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nün mahiyeti itibariyle, bir emek ve hak mücadelesinin somutlaşmış hali olduğunu belirterek, kadınların özel gününün kutladı.

CHP Afşin Kadın Kolları Başkanı Aysun Ceyhun ise parti olarak 81 ilde, 973 ilçede eş zamanlı basın açıklaması ve çeşitli etkinliklerle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladıklarını belirtti.

Dünyadaki her bir kadının emekçi olduğuna değinen CHP Afşin Kadın Kolları Başkanı Aysun Ceyhun, “Kadın cinayetleri yarayan kanamız olsa da bir diğer hayati sorunumuz da işsizlik. Türkiye’de her üç kadından sadece biri çalışma hayatının içinde yer alıyor. Ülkemizin en işsiz kesimi genç kadınlar, en yoksul kesimi ise yaşlı kadınlar. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin verilerine göre, her 100 kadından sadece 17’si kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda yer alıyor. Kadınlar aynı işi yapan erkeğe kıyasla daha düşük ücret alıyor. TÜİK’e göre bile kadınlarla erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 15,6, DİSK-AR’ın raporuna göre bu fark yüzde 20.7. Kadınların sendikalaşma oranı ise sadece yüzde 10 şeklinde” açıklamasında bulundu.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği bir demokrasi sorunu olduğunu söyleyen Ceyhun, “Mevcut tablo karanlık olsa da bizler asla karamsar değiliz.  Bizler, ilk seçimlerden sonra dostlarımızla birlikte cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırmakta kararlıyız. Ülke sorunlarının tek bir kişinin kararıyla çözülemeyeceğini yaşayarak, bedelini çok ağır ödeyerek gördük. Bu nedenle Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı, düşüncelerin özgürce ifade edildiği, din ve vicdan özgürlüğünün, basın özgürlüğünün, kadın haklarının, çocuk haklarının, çevre haklarının tam anlamıyla korunduğu özgürlükçü bir sistem inşa edeceğiz. Kadınların, çocukların, gençlerin ve tüm vatandaşların geleceğe umutla baktığı, toplumsal barış ve huzurun tesis edildiği mutlu bir ülkede yaşamak,  hepimizin hakkıdır. Bu amaçla bütüncül politikalar üreterek, çoğulcu ve katılımcı demokrasiyi inşa edeceğiz.” Diye konuştu.

CHP iktidarında, kadına yönelik şiddeti durdurmakta kararlı adımların atılacağını ifade eden Aysun, konuşmasını şöyle devam etti:

“İktidara geldiğimizde ilk bir hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamaya koyacağız. Uluslararası sözleşmeleri ve ulusal mevzuat hükümlerini etkili şekilde uygulayacağız. Kravat taktı, efendi durdu diyerek yapılan indirimleri kaldıracağız. Faillere caydırıcı cezalar verilmesini, cezaların seçenek yaptırımlara çevrilmemesini, infazının derhal uygulanmasını sağlayacağız.

İttifak olarak şu konuda da mutabıkız; eğitimde güçlü reformlar gerçekleştireceğiz. İlkokul birinci sınıftan itibaren eğitim müfredatına insan hakları ve kadın-erkek eşitliği dersleri koyacağız. Kız çocuklarının eğitim hakkını güvence altına alacak ve bu hakka erişimin önündeki tüm engelleri tek tek kaldırılacağız. Altı liderin imzaladığı “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakatında, kadın istihdamıyla ilgili de önemli politikalar var. Eşit ve adaletli bir çalışma hayatı için kadınların güvenceli çalışması, eşit işe eşit ücret alması, iş-özel yaşam dengesinin kurulmasına yönelik, uluslararası standartlar doğrultusunda, gerekli düzenlemeleri yapacağız.

Kısacası; bu ülkede kadınların eşit, adil, tok, güvende ve özgürce yaşadığı bir düzeni hep beraber kuracağız. Kadınlar ve erkekler dayanışma içinde mücadele ettikçe, hayat eşitliğe doğru akacak. Kutlu olsun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz”

Açıklamanın ardından, pasta kesilerek, kadınlara karanfil dağıtıldı.

Editör: Haber Merkezi