Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından geçtiğimiz günlerde, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde yapılan inceleme ve denetimlerin ardından oluşturulan rapor açıklandı. Rapora göre santralde, brüden filtrelerinde kısmi iyileştirme çalışması yapıldığı ancak, elektrofiltreler ve baca gazı desülfürizasyon tesisi hakkında herhangi bir işlemin bulunmadığı belirtildi.

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topak, Çevre Denetimi Şube Müdürü Zekeriya Küçükönder ve Çevre Yönetimi Teknikeri İsmail Korkmaz’dan oluşan heyet, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde detaylı bir inceleme yapmışlardı.

 

A Santrali Müdürü Faik Sağlam ve diğer yöneticiler ile görüşen ve santral içerisinde incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, denetimle ilgili raporda, santralin brüden filtrelerinde kısmi iyileştirmelerin yapıldığına değinirken, elektrofiltreler ve baca gazı desülfirizasyon sistemi ile ilgili herhangi bir çalışmanın olmadığını ifade ettiler.

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Topak, yapılan denetimlerin ardından, “Şuanda A santralimiz düşük verimle çalışmakta, kömür kalitesinden dolayı. Şuandaki kirlilik eski kirlilik yoğunluğundan daha az. Yani daha önce dört ünitenin tam yük çalışıyorken meydana getirdiği kirletme oranından daha az. Ancak bu çevreyi kirletmiyor demek değil. Bununla alakalı gerekli çalışmalarımızı yapacağız” demişti. 

Denetimlerin ardından Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, santralin elektrofiltreleri ve baca gazı desülfirizasyon sistemi ile ilgili herhangi bir çalışmanın olmadığını, ayrıca atık su arıtma tesisi ile ilgili tedbirlerin acilen alınması gerektiğini rapor ettiler.

 Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimle ilgili yapılan açıklama, şu şekilde:

 Denetim neticesinde, hazırlanan rapor ve değerlendirme neticesinde; Ünite yakma bacalarında brüden filtrelerinde kısmi iyileştirme amaçlı çalışma başlatıldığı, elektrofiltreler ile ilgili herhangi bir iyileştirme çalışmasının olmadığı, baca gazı desülfürizasyon sistemiyle ilgili herhangi bir çalışmanın olmadığı tespit edilmiştir. Tespiti yapılan eksiklikler ile ilgili çalışmaların başlatılması, eş zamanlı olarak Valiliğimize bilgi verilmesi, baca gazı desülfürizasyon sistemi ve atık su arıtma tesisiyle ilgili tedbirlerin acilen alınması gerektiği ilgili işletme yetkililerine bildirilmiştir.”

Editör: Haber Merkezi