Afşin Belediye Meclisi tarafından ismi “Anzorey” olarak değiştirilen mahalleye yeni tabelası takıldı. Anzorey halkı, yeni mahalle isimlerini Çerkez oyunlarıyla kutladılar.

Afşin’e bağlı bir köy iken Büyükşehir Yasası ile birlikte mahalle statüsüne geçen Kargabükü Mahallesi’nin ismi meclis kararıyla Anzorey Mahallesi olarak değiştirildi.

Konu hakkında açıklama yapan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, "1864 Büyük Çerkez Sürgününde anayurtlarını terk ederek Türkiye ye gelen ve Afşin’e 12 km uzaklıkta Göksun çayı ile Tüllüce tepesi eteklerine yerleşen ‘Kargabükü’ (Anzorey) halkı o tarihten bu yana aynı yerde ikamet ediyorlar. 1924 yılında köy tüzel kişiliğine kavuşan Kargabükü o tarihten bu yana aynı ismi taşıyordu. Birlikte sevinmişiz, birlikte üzülmüşüz, bizim mozaik ‘imizin içersinde yer alan Afşin içerisinde yer alan Çerkez toplumundan insanlarımız var, kardeşlerimiz var. Üzüntüleri üzüntülerimiz olmuş, sevinçleri sevinçlerimiz olmuş, insanların etnik kökenleri ikinci planda tutulmuş, birlikte kardeşçe yaşamışız. İnsanlar kendilerini nasıl ifade etmeleri gerekiyorsa ifade etmelidirler diye düşünüyoruz. Bu noktada da mahallemizden bir talep geldi. Mahalle muhtarımız ve mahalle sakinlerinden, bizlerde bu talebi sevinçle karşıladık. Şuanda Azorey'de yeni tabelalarını takıyoruz.İnşallah bu yeni zenginliklere, yeni güzelliklere vesile olur diyorum” dedi.

Anzorey Mahallesi Muhtarı Mahmut Alagöz, " Anzor, Çekezler arasında çok önemli bir isimdir. Çerkez isimlerin birçoğu Hititlere kadara uzanıyor ve Anzor ismi de bunlardan bir tanesidir. Dünyanın her yerinde yaşayan Çerkezler zaten Kargabükü ‘nü Anzorey olarak bilirler. Anzor çok değerli bir isim Çerkezcede ve bizim için tarihi bir önemi var. Türkiye'de araştırmaların neticesinde Çerkez ismin verildiği ilk mahalle olduk. İsim değişikliği için mahallemizde bulunan bütün vatandaşlarımızın görüşlerini aldık. Mahallemiz ’de 2 bin'in üzerinde bu kütüğe kayıtlı insan var. Bunların birçoğu Kafkasya, Nalçık bölgesinden gelen insanlar. Çoğu kişinin aklına geldi, çoğu kişi bu işi yapmak istedi fakat bu güne kadar gerçekleşmemişti. Daha önceden de biz belirttik. Bu Türkiye de bir ilk oldu. Bizim bunları yapmak için güvendiğimiz STK’lar vardı, bazı önderler vardı hiç biri ön ayak olmadı. Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven'e, sonsuz teşekkürlerimizi arz ediyoruz sayın. Türkiye’de bir ilke imza attı ve inşallah arkası gelecek. Demokratikleşmenin en büyük örneği de budur” ifadelerinde bulundu.

Günün anısına gerçekleştirilen ağaç dikme etkinliği ile Çerkez vatandaşların memnuniyetini belirtmek için yöresel oyunlarını sergiledi. Sevinçlerini paylaştıkları etkinlik sonrasında Çerkez vatandaşlar, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven'e teşekkür ederek hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Editör: Haber Merkezi