Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile birlikte Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesini 20 yıl süreyle devralan Çelikler Holding bölgeye geldi. A Termik Santrali ile AEL'de işçi alım ve başvurularını devam ettiren Çelikler Holding 2019 yılında 2 bin 700 kişiye istihdam sağlayacak.

Yaklaşık 2,5 yıldır atıl durumda bulunan Afşin Elbistan A Termik santrali Çelikler Holding bünyesine geçti. Kömürden enerji üretimiyle ülkenin enerjide yerlilik oranına önemli katkı sağlaması beklenen Afşin Elbistan A Termik Santrali, bölge ekonomisine ve istihdamına da önemli  bir katkı sağlayacak.

İstihdama Büyük Katkı Sağlayacak

Üretime geçmesiyle birlikte 1 yıl içinde 2 bin 700  kişiye istihdam sağlaması beklenen Çelikler Afşin Elbistan A Termik Santralinde işe alımlar 1 Aralık tarihi itibariyle başlamıştı.  Firma işçi alımlarında bölgede yaşayan vatandaşlara öncelik tanıyor.

Termik Santralde Çelikler Holding Tecrübesi

Enerji sektöründe sahibi olduğu Seyitömer, Tunçbilek ve Orhaneli Termik Santralleriyle önemli bir tecrübeye sahip olan ve binlerce kişiye istihdam sağlayan Çelikler Holding, bu tecrübesini Afşin Elbistan A Termik Santraline taşıyıp hem bölge ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor.

A Termik ve AEL 20 yıl Çelikler'de

34 yılda 120 milyar 499 milyon 910 bin 550 kw/h (kilowatsaat) enerji üretimi gerçekleştirerek Türkiye’nin enerji üretimine büyük katkı sağlayan Afşin Elbistan A Termik Santrali’nin, Çelikler Holding’e devri için gerekli imzala EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nde atıldı.

EÜAŞ Genel Müdürlü Dr. İzzet Alagöz ve Çelikler Holding yetkilileri tarafından atılan imzalarla her iki işletme 20 yıllığına Çelikler Holding’e devredildi.

Devir süreci 24 yıl önce başladı

24 yıl önceye dayanan bu devir serüveninin ilk adımı 1994 yılının Aralık ayında atıldı. Tansu Çiller’in başbakanlığını yaptığı hükümet döneminde toplanan Bakanlar Kurulu, 19/12/1984 tarihinde kabul edilen 3096 sayılı kanun maddeleri doğrultusunda Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile kömür işletmesinin 20 yıllığına ERG-Werbund firmasına devredilmesi yönünde bir karar aldı.

Mahkeme kararları ve 24 yıllık süreç sonucunda, devir konusu 2015 yılında tekrar alevlendi. ERG-Verbund yetkililerinin, formalite olarak gördükleri imza, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından atılmadı. Rafa kaldırılan devir konusu, Çelikler Holding’in ERG Verbund Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş’nin hisselerinin tamamını satın alması ile yeniden gündeme geldi. Rekabet Kurumu, 18-13/233-108 sayılı kararla, ERG-Verbund’un Çelikler Holding’e devredilmesine onay verdi.

Mayıs ayı içerisinde verilen onayın ardından süreci hızlandıran Çelikler Holding, geniş bir ekiple bölgeye gelerek Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğünde incelemelere başlamıştı.

Editör: Haber Merkezi