Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, “Devletimiz 7 düvelle savaşırken bile şehit ailelerini unutmuyor. Her aileye 100 kuruş maaş bağlıyor. İşte gerçek sosyal devlet budur” dedi.
Göktepe, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde (KSÜ) verdiği “Sosyal boyutları ile Çanakkale Savaşları” konulu konferansta, dönemin şartlarını ve Anadolu insanının fedakarlığını anlattı. Çanakkale Savaşları’nın perde arkası hakkında katılımcıları bilgilendiren Göktepe, cumhuriyetin ilk yıllarında yaşanan nitelikli insan eksikliğinin Birinci Dünya Savaşına dayandığını söyledi.
Çanakkale Savaşlarının dünya tarihini değiştirdiğini dile getiren Göktepe, şunları kaydetti:
“Sarıkamış Harekatı ve Çanakkale Savaşı arasında 2 ay vardır. Sarıkamış’ta 60 bin şehit veriyoruz, Çanakkale’de 57 bin. Birinde mağlubiyetin üzüntüsünü diğerinde dünyanın en önemli zaferlerinden birini kazanıyoruz. Bu bize, o zor şartlar içerisinde bile toplumun nasıl büyük fedakarlıklar gösterdiğini ortaya koyuyor. O dönemde nüfusun 10’da biri cephelere gidiyor. 400 bin şehit veriyoruz. Bu şehitlerimizin yaş aralığı 17 ile 40 arasında değişiyor. Yani verimli insan gücümüzün büyük bölümünü kaybediyoruz. Daha sonra cumhuriyetin ilk yıllarında yaşadığımız nitelikli insan gücü eksikliği ve üretim kaybı buraya dayanıyor. Ancak şunu belirtmek isterim. Devlet o kadar şehit verilmesine rağmen her aileye 100 kuruş maaş bağlıyor. Bugünün rakamıyla 250-300 TL arasında bir rakama tekabül ediyor. 7 düvelle savaşırken bile şehit ailelerini unutmuyor. İşte gerçek sosyal devlet budur.”
Çanakkale savaşlarının bir diğer boyutunun ise teknolojik silahların bu dönemde kullanılması olduğunu söyleyen Göktepe, İtilaf Devletlerinin kimyasal silahlarını bile cephelerde kullandığını ifade etti. Buna rağmen Çanakkale’de kazanılan zaferle dünyanın seyrinin değiştiğini işaret eden Göktepe, sözlerini şöyle tamamladı:
“Çarlık Rusya’sı yıkılmış ve tarih değişmiştir. Bugün tarihçiler Çanakkale zaferi nedeniyle savaşın 2 yıl uzadığı noktasında birleşmiştir. Bir diğer konu, cumhuriyeti kuran komuta kademesindeki askerlerin tamamı Çanakkale’dedir. Burada görev alan o askerler büyük yararlılıklar gösterip, tecrübeler edinerek İstiklal Savaşını kazanmışlardır. Güneşin batmadığı ülke olarak tasvir edilen İngilizler ilk kez böylesi bir mağlubiyet yaşamışlar ve Beyaz İngilizlerin canı ilk kez bu kadar yanmıştır. İngiliz siyasetçi Churchill bu mağlubiyetin ardından 15 yıl İngiltere’de siyasetten uzak kalmıştır.”
Göktepe, konferansın ilerleyen bölümlerinde Çanakkale Savaşı’nın fotoğraflarını sinevizyon eşliğinde katılımcılarla paylaştı.
Editör: Haber Merkezi