Bir taraftan, faaliyete başlamasını öğrencilerimizin heyecanla beklediği kütüphanedeki çalışmalar yoğun bir şekilde sürerken diğer taraftan Caminin eksik hatlarının önümüzdeki günlerde tamamlanacağı belirtiliyor.

Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde Caminin ana giriş kapısının sağ ve soluna konan mermer üzerine işlenmiş iki yazı dikkat çekti: Sağdaki mermer üzerinde camimizin adıyla örtüşür şekilde Kur’an-ı Kerim’deki Kehf Suresinin 107, 108,109 ve 110. Ayetleri yani son 4 ayeti yazılı.

Ayetlerin meali şöyle:

“İman edip dünya ve ahiret için yararlı işler yapanlara gelince, onlar için de konak olarak Firdevs cennetleri vardır. Orada ebedi kalacaklardır. Oradan hiç ayrılmak istemezler.

De ki: “Rabbimin sözlerini yazmak için denizler mürekkep olsa ve bir o kadar da ilave etsek; Rabbimin sözleri tükenmeden önce denizler tükenirdi.

De ki: “Ben de ancak sizin gibi bir insanım.  Bana, ‘Sizin ilâh’ınız ancak bir tek ilâhtır” diye vahyolunuyor.

Kim Rabbine kavuşmayı umuyorsa yararlı bir iş yapsın ve Rabbine ibadette kimseyi ortak koşmasın.”

Afşin için özel yazıldı!

Sol tarafta ise aynı şekilde mermer üzerine işlenmiş Camimizin kitâbesi yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan, Ashâb-ı Kehf Camii Şerifi’nin kitabesinin çok özel bir çalışma olduğunu söyledi.

Turan kitabenin, mimari geleneğimize uygun şekilde hazırlandığını, manzum olarak kaleme alınan eserde tarih düşüldüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan kitâbenin hikayesini şöyle özetledi:

“Bu şekilde bir kitabe yazmak hiç te kolay değil. Kitabeyi tarihçi yazar ve dostum Murat Bardakçı yazdı. Doğrusu Sayın Bardakçı yapımı sırasında camimizle yakinen ilgilendi, tezyinatı, hatları ve estetik yönüne ilişkin tüm konularda bilgilerini ve tecrübelerini bizimle paylaştı. Hemşehrilerim adına kendisine bu katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.”

Kitabe altı ayda yazıldı!

Sefer Turan kitabenin yazılmasının kolay olmadığını, çok özen gösterildiğini belirterek tam 6 ay sürdüğünü söyledi:

“Yazılması uzun sürdü. Çünkü hem Afşin’in tarihiyle örtüşecek ve hem de ebced hesabıyla tarih düşülmesi, üstün körü geçiştirilecek bir durum değildi. Murat bey işinde azami hassasiyet göstermesiyle tanınır. Bunun için Sayın Bardakçı Afşin’in tarihini, kültürünü ve Ashâb-ı Kehf’i uzun uzun araştırdıktan sonra bu manzum eseri yazdı. Bu da yaklaşık 6 ay sürdü.

Fâ’ilâtün  fâ’ilâtün fâ’ilün vezniyle yazılan eser görüldüğü gibi yapılan camiyle Afşin’in Ashâb-ı Kehf tarihi arasındaki bağı ifade etmektedir.”

Turan, Ebced hesabıyla tarih düşülmesinin manasını ise şu cümlelerle ifade etti:

“Arap harflerinin her birinin ebced hesabıyla rakamsal değeri vardır. Son mısradaki “Hem de cami bir tarâvet Afşin’e” cümlesindeki harflerin rakamsal toplamı 1442 dir. Yani Camimizin yapıldığı hicri 1442 yılına, o da miladi 2021 e işaret eder.  Yapılara bu şekilde tarih düşülmesi bizim mimari geleneğimizde asırlardır süregelen bir gelenektir. Biz de camimizin yapımı sırasında bu geleneğe bağlı kaldık.  Sayın Bardakçı’nın kaleme aldığı bu manzum eser, camimizin diğer hatlarını da yazan, ülkemizin en önemli hattatlarından arkadaşımız ve dostumuz Mehmet Özçay’ın hattıyla birleşince işte bu güzel eser ortaya çıktı. Ve camimize de çok yakıştı.”

Metnin transkripti:

Kilk-i Kudret tâ ezelden gönderir

Nûr, rahmet, evliyâlar Afşin’e

Şâd için Ashâb-ı Kehf’in rûhunu

Sundular bir tâc-ı edhem Afşin’e

Yâd olunsun hayr ile bânîleri

Bir nihaî lûtf erdi Afşin’e

Pek yakıştı kutlu olsun beldeye

Hem de cami bir tarâvet Afşin’e

1442

Fâ’ilâtün  fâ’ilâtün fâ’ilün :

Manası  :

Cenâb’ı Hak Afşin’e ezelden beri nur, rahmet ve evliyalar göndermişti. Şimdi Ashâb’ı Kehf’in ruhunu şâdetmek maksadıyla Hz. Edhem’in dört dilimli tacını andıran dört şerefesi olan bu cami inşaa edildi. Afşin’e en son lûtf olarak sunulan caminin bânileri hayırla yâdedilsinler. Beldeye çok yakışan ve Afşin’e bir güzellik katan bu cami kutlu olsun!

Editör: Haber Merkezi