Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Başmüfettişi Faruk Şahin, Türkiye'de yoksulluğun azaltılması için kadın iş gücüne ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ve Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) katılımcı olarak yer aldığı "Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu" kapsamında Kahramanmaraş'ta "Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi" bölgesel konferansı düzenlendi.
İş Başmüfettişi Faruk Şahin, bir otelde düzenlenen konferansın açılışında, söz konusu çalışmanın bir ihtiyaçtan kaynaklandığını belirterek, Türkiye'deki istihdama erkekler açısından bakıldığında bir problem gözükmediğini ifade etti.
Türkiye'de erkeklerin iş gücüne katılım oranının Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle aynı oranda olduğunu aktaran Şahin, şunları kaydetti:
"Ancak, kadın istihdamında OECD ülkeleri arasında en geri ve en düşük ülke biziz. Temmuz verilerine göre, 15 yaş üzerindeki 27 milyon kadının yüzde 30'u iş gücüne katılabiliyor. Bu oran bizi iş gücü göstergeleri olarak aşağıya çekiyor. Erkeklerde ise yüzde 75 gibi katılım oranı görünüyor ama kadınlarla birlikte baktığımızda bu oran yüzde 50'lere düşüyor. Sürdürülebilir bir ekonomiyi devam ettirmek için kadın istihdamı bir ihtiyaçtır."
Türkiye'nin 2023 yılı hedefinin bulunduğunu anımsatan Şahin, bu hedefe ulaşmada sadece erkek iş gücünün yeterli olmayacağını, bunun için kadın iş gücü ve kadın insan kaynağının mutlaka geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye'nin insan kaynağını bilgi toplumuna hazırlarken erkek ve kadın iş gücünü eşit düzeye getirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de açıklanan 2 milyon 300 bin işsizin 855 bini kadın. Bunların eğitim düzeyine baktığımızda, kadınların yüzde 70-80'e yakını lise altı eğitime sahiptir ve mesleksiz olarak görülüyor. İşte bizler bu projeyi sürdürülebilir ekonomiye, kadın iş gücüne katkı sağlamak üzere hazırladık. 2009 yılında başlayan bu projeyi önümüzdeki günlerde tamamlayacağız. Bu çalışmayla farkındalık yaratmak istiyoruz. Kadınların iş gücünü katılmamasına ilişkin 5 pilot ilde iş gücü analizleri yaptırdık."
-"Türkiye de yoksulluğun azaltılması için kadın iş gücüne ihtiyaç var"
Dünya Bankası'nın kadın iş gücü verileriyle ilgili bilgi veren Şahin,
"Türkiye'de yoksulluğun azaltılması için kadın iş gücüne ihtiyaç var. Kadınların ekonomiye katma değer sağlayacağın inanıyoruz ve biz bunun için varız. Ayrıca İŞKUR olarak stratejik plana koyduğumuz hedef doğrultusunda kurumun işe yerleştirdiği kişilerin yüzde 35'inin kadın olmasına dikkat ediyoruz. Yaptığımız bu çalışmalarla da bir model oluşturmak istiyoruz' diye konuştu.
Yapılan çalışmalarla işsizlerin de danışmanlarının olacağını dile getiren Şahin, Maliye Bakanlığı'ndan bünyelerine katılan 4 bin iş ve meslek danışmanından 2 bin 800'ünün aktif olarak çalışmaya başladığını kaydetti.
Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise sağlıklı bir toplum meydana getirmek için o toplumda kadınlara ihtiyaç olduğunu söyledi.
Belediyede görev verdiği kadınlardan daha fazla verim aldığını anlatan Poyraz, "Belediyemizdeki yaklaşık 400 memurdan 100'ü kadın. Kadınlarımız gittiği her yerde kendilerini ispat ediyor. Yeter ki biz onlara kapıları biraz daha açalım. Ben bunu belediyemizde gördüm. Kadın çalışanlarımıza verdiğim hiçbir görevden başarısız olanını görmedim" şeklinde konuştu.
"Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu" İş Gücü Piyasası Analizi Kilit Uzmanı Hayati Körpe de iş gücüne dahil olmayan nüfusun yüzde 71.8'ini kadınlardan oluştuğunu belirtti.
İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce ise amaçlarının kadınların ekonomiye ve istihdama katılmasının önündeki sosyal ve kültürel engellerle mücadele etmek olduğunu söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emel Memiş ve 18 Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kurt, sunum yaptı.
Programa Vali Şükrü Kocatepe, İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, iş kadınları ve diğer ilgililer katıldı.
Editör: Haber Merkezi