Dünya Bankası Ankara Ofisi Beşeri Kalkınma Sektörü Program Asistanı Elif Yonca Yükseker, "Kadınımızın istihdama katılıp ev ekonomisine katkıda bulunmaya başlayınca, eşiyle bile ilişkilerinde bir düzelme olduğunu ve daha mutlu olduğunu gördük" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dünyası Bankası ve TÜSİAD tarafından düzenlenen "Kadınlar İçin İş Fırsatları" konulu toplantı için Kahramanmaraş'a gelen Elif Yonca Yükseker, beraberindeki heyetle Vali Şükrü Kocatepe'yi ziyaret etti.
Yükseker, ziyarette gazetecilere yaptığı açıklamada, 81 ilde kadınlar için iş fırsatlarının tartışılacağı toplantılar düzenleneceğini hatırlatarak, bu toplantının 6'ncısını da Kahramanmaraş'ta gerçekleştirileceğini ifade etti.
Kurumlararası işbirliklerini biraz daha artırarak, kadın istihdamına öncülük oluşturmayı amaçladıklarını anlatan Yükseker, şunları kaydetti:
"Kadınların öz güvenlerini yerine getirmeliyiz. Bizler toplantıyı düzenleyen kurumlar olarak kesinlikle geleneksel dokuya zarar vermeyi ve onu irdelemeyi düşünmüyoruz. Bundan önce 5 ilde böyle bir toplantı düzenledik. Çalışan kadının mutlu olduğunu gördük. Kadınımız istihdama katılıp ev ekonomisine katkıda bulunmaya başlayınca, eşiyle bile ilişkilerinde bir düzelme olduğunu ve daha mutlu olduğunu gördük. Bunları kadınlarımız kendileri ifade ettiler. Bu çalışmaları yaygınlaştırarak, bu mutluluğa ortak olup topluma hizmet etmek istiyoruz."
Yükseker, kadın istihdamının önündeki en büyük engellerden birinin çocuk bakımı olduğunu ve çocuk bakımı hizmetlerinin kurumsal bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğine işaret etti.
Bazı kentlerde çocuk bakım ücretlerinin yüksek olduğunu dile getiren Yükseker, "Kadınlarımızın rahatça çocuklarını bırakabilmeleri için çocuk bakımlarının da uygun şartlar teşkil etmesi gerekiyor. Bazı yerlerde çocuk kreşleri, kadının aldığı maaşın neredeyse tamamını alıyor. O zamanda kadının çalışmasına gerek kalmıyor. Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün desteğine çok büyük ihtiyaç var. Devletimiz bu konuda çok büyük çalışmalar yapıyor" diye konuştu.
Vali Şükrü Kocatepe ise kadın istihdamının önemine vurgu yaparak, kentte kadın istihdamının artırılması için yapılacak toplantının önemine dikkati çekti.
Editör: Haber Merkezi