Vatanlarından uzak sürgün hayatı yaşayan Suriyeliler için kurulan çadır kentte, hastaneden mescide, kurslardan oyun alanlarına ve kreşlerden tv odalarına kadar her türlü ihtiyaç göz önünde bulundurularak sosyal aktiviteler gerçekleştirebilecek alanlar oluşturuluyor.

Kahramanmaraş’a getirilerek okullara, spor salonlarına ve belediye fuar merkezine yerleştirilen Suriyeli muhaliflerin sayısı 7 bine yaklaştı. Sayıları her geçen gün artmaya devam eden Suriyeliler için valiliğin koordinesinde Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ne ait 456 dönümlük araziye kurulan 10 bin kişilik çadır kentteki çalışmalarda ise sona gelindi. Suriyeli mültecilerin yeni eğitim-öğretim yılının da yaklaşması nedeniyle Çarşamba gününden itibaren buraya nakledileceği bildirildi. Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürü İhsan Karadutlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek şu ana kadar bin çadırın kurulduğunu belirtti. Altyapı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Karadutlu, “Buradaki elektrik çalışmaları, kanalizasyon, içme suyu ve bununla birlikte yol çalışmalarımız devam ediyor. Yaklaşık 10 bin Suriyeli vatandaşı burada barındıracağız. Daha sonra da ihtiyaç halinde daha fazla mülteci gelirse onları da barındırmaya çalışacağız. Çarşamba gününden itibaren çalışmalarımızı belirli bir noktaya getireceğiz ve mülteci almaya başlayacağız” diye konuştu.

Suriyeli vatandaşlar için sosyal alanlar da oluşturulduğunu dile getiren Karadutlu, açılacak kurslarla da gelen mültecilere Türkçe, Arapça ve meslek eğitimleri verileceğini vurguladı. Karadutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alt yapı çalışmalarında 3 bin 600 metre kanalizasyon ve 3 bin 600 metre içme suyu borusu döşendi. Bunun yanında 201 adet aydınlatma direği alana kuruldu. Bin kilovatlık trafo bunun yanın da 400 kilovatlık ta 15 adet trafo alan içerisinde kuruldu. Her türlü aydınlatma ve güvenlik amaçlı çalışmalarımız devam ediyor. Sosyal amaçlı yerler de aynı şekilde çadır kent içerisinde bulunacak. 400 çadırın bulunduğu her mahalleye 2 mescit, 2 tv odası, çocuk oyun alanları, yine bunun yanında kurs alanları olacak. Diğer yandan buradaki Suriyeli vatandaşlar için vakit geçirebilecekleri futbol, voleybol ve basketbol sahaları oluşturacağız. Ayrıca, mültecilere Türkçe, Arapça kursları, bayanlara ve erkeklere eğitim kursları verilecek. Böylelikle çadır alanlarında kalan Suriyeli vatandaşlara ilerleyen yıllar için de kendilerine bir imkan vermiş olacağız. Tabi çocuklar için de kreşlerimiz olacak. Burada küçük yaştaki çocuklar hem öğretmenleri hem de anneleri ile zaman geçirebilecek.”

Karadutlu, Suriye vatandaşların her türlü yeme içme, temizlik ve hijyen ihtiyaçları konusunda da son derece titiz davranılacağını belirtti. Karadutlu, çadır kentteki 5 mahalleye ise kentin mesire yerleri olan Uludaz, Fırnız ve Başkanoş isimlerinin verileceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’ne bağlı ekipler ile çadır yapımında çalışan işçilerin kenti tamamlamak için büyük çaba gösterdikleri gözlendi. 35 dereceye ulaşan sıcağa aldırmayan çalışanlar, işlerini aksatmadan çadır kenti belirlenen tarihe yetiştirmeye çalışıyor.
Editör: Haber Merkezi