Kahramanmaraş'ta iki öğrenci, "Çadır Kentte Çocuk Olmak" projesi çerçevesinde, çadır kentte yaşayan Suriyeli çocukları yaşadıklarını araştırdı.
Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerinden Yunus Emre Kutlu ve Eren Çağlarsu, hazırladıkları çalışma kapsamında, Kahramanmaraş'taki çadır kentte kalan 114 Suriyeli çocukla görüştü. Anket, mektup ve çeşitli yöntemlerle çocukların yaşamları, duyguları ve düşüncelerini öğrenmeye çalışan öğrenciler, savaş mağduru çocukların yaşadıklarını bilimsel açıdan ele almaya çalıştı.
Proje danışmanı Oğuzhan Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadır kentte yaşayan Suriyeli çocukların yaşam koşullarını ve karşılaştıkları problemleri, "sığınmacı olgusu" bağlamında ele alıp bilimsel yönden değerlendirmek istediklerini belirtti.
Öğrencilerinin, Suriyeli çocukların yaşadıklarına farklı bir açıdan bakmaya çalıştığını söyleyen Çağlar, "Öğrencilerimiz 3 bin Suriyeli öğrencinin bulunduğu çadır kentte 114 öğrenciyle anket yaptı. Bunun yanında mektup ve diğer uygulamalarla duygularını ve yaşadıklarını öğrenmeye çalıştı" diye konuştu.
-Evlerini özlüyorlar-
Çağlar, araştırma sonucunda, Suriyeli çocukların en çok evlerini özlediklerini tespit ettiklerini belirtti. Çocukların çoğunun, yakınlarının savaşa katıldığını anlattığını ifade eden Çağlar, şöyle devam etti:
"Çocukların çadır kentte birçok ihtiyacı karşılanmaya çalışılsa da evlerini özlüyorlar. Ayrıca çocukların geride bırakıp haber alamadıkları insanlara duydukları özlemden dolayı, onları sürekli hatırlayıp rüyalarında gördüklerini öğrendik. Çocuklar boş vakitlerinde ülkesi ve geride bıraktıkları için Kur'an-ı Kerim okuyup dua ediyorlar. Sonuç olarak bu çocuklar özgürlük istiyor. Yeni kayıplar vermek istemiyorlar, çocukluk yıllarını kendi ülkelerinde geçirmek istiyorlar."
Suriyeli çocukların yaşadıkları sorunlara rağmen geleceğe dair umutlarını kaybetmediklerini dile getirdi.
Çağlar, çalışmanın TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileriarası Araştırma Projesi Yarışması kapsamında hazırlandığını kaydetti.
-Suriyeli çocukların mektupları-
Çalışma kapsamında yazdıkları mektuplarla içinde bulundukları durumu anlatan Suriyeli çocuklar, çadır kentte aldıkları eğitimden ve gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirtti.
Suriyeli 12 yaşındaki Meryem Ömer mektubunda, bulunduğu ortamı beğendiğini ifade ederek, hayalinin ailesiyle Suriye'ye dönmek olduğunu aktardı. Safa Muhammed ise kendilerine kucak açan Türk hükümetine teşekkür etti.
Hanin Gatiman da mektubunda, bombalardan kaçarak Türkiye'ye geldiklerini anlatarak, "Biz çocuğuz ve suçumuz yok. Türkiye biz çocuklara, ailelerimize kucak açtı. Burada çok mutluyuz" yazdı.
Editör: Haber Merkezi