Kahramanmaraş'taki çadır kentte halk eğitim merkezi bünyesinde açılan meslek kurslarına katılan Suriyeli kadınlar, bir yandan yeni meslek öğrenirken diğer yandan aile bütçesine katkı sağlıyor.
Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve çadır kent ile şehrin çeşitli yerlerinde kiraladıkları evlerde yaşamını sürdürmeye çalışan yaklaşık 27 bin Suriyeli sığınmacı, yaşadıkları acılara rağmen kendilerine sağlanan imkanlarla hayata tutunmaya çalışıyor.
Çadır kente yerleştirilen Suriyeliler için düzenlenen sosyal aktiviteler kapsamında kadınlara yönelik açılan meslek kursularında eğitim gören kursiyerler, hem boş zamanlarını değerlendiriyor hem de meslek sahibi oluyor.
Suriye'nin Halep kentinden yaklaşık bir yıl önce kaçarak Türkiye'ye sığınan Rada Omar, devletin sunduğu imkanlarla meslek sahibi olmaya başladıklarını söyledi.
Bütün sıkıntı ve streslerini açılan kurslarda gidermeye çalıştıklarını belirten Omar, "Bize verilen bu imkan sayesinde burada yaptığımız ürünleri satıyor, yettiği kadarıyla ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz" dedi.
Meslek edindirme kursları sayesinde acılarını bir nebze olzun unutma fırsatı bulduklarını anlatan İbdisma Cezzar ise kursun açıldığını duyunca hemen kayıt yaptırdığını aktardı.
Kursta dikiş nakış işleri, kazak ve çadır süsleri yaptıklarını dile getiren Cezzar, kimseye boyun bükmeden az da olsa para kazanmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.
Usta öğretici Esen Dökülmez de Suriyeli kadınların yaptıkları ürünleri onlar adına satp aile ekonomilerine katkı sağladıklarını bildirdi.
Editör: Haber Merkezi