Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci;
“C ve D santralleri için uluslar arası görüşmeler sürüyor”
 
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, 6 ve 10 Şubat 2011 tarihinde meydana gelen ve 11 işçinin hayatını kaybettiği göçük olayının ardından üretim durdurulan Çöllolar Kömür Sahası’nda güvenli madencilik için susuzlaştırma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bu çalışmaların ardından dekapaj ve kömür üretiminin başlayacağını söyledi.
 
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış ile birlikte Afşin-Elbistan bölgesindeki termik santraller ve kömür sahalarında incelemelerde bulunan Kilci, yapılan çalışmaları yerinde gördü.
 
Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürü Ahmet Yaldız, Afşin-Elbistan B Termik Santrali Müdürü Mustafa Has, Afşin-Elbistan A Termik Santrali Müdürü Faik Sağlam ve diğer ilgililerin eşlik ettiği Müsteşar Metin Kilci ve Genel Müdür Halil Alış, ilk olarak Çöllolar kömür İşletmesi’ni gezerek, burada yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
 
Daha sonra Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne geçen Kilci ve beraberindekiler, burada İşletme Müdürü Mustafa Has’tan yapılan çalışmalar hakkında bilgi alırken, arıza giderme çalışmaları süren tribün ve jeneratörleri inceleyerek, kumanda odasından santralin üretimini izledi.
 
Ardından Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ne geçen heyet, burada İşletme Müdürü Faik Sağlam’dan santralin son durumu ve üretim miktarı hakkında bilgi aldı. Kumanda odasında görev yapan işçilerle de sohbet eden Kilci, santral içinde de incelemelerde bulundu.
Son olarak Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğü’ne geçen heyet, İşletme Müdürü Ahmet Yaldız ile birlikte kömür üretimi yapılan sahayı ve susuzlaştırma çalışmalarını inceledi. Yaldız’dan susuzlaştırma için açılan sondajlar ve üretimin artırılması amacıyla yapılan çalışmaları dinleyen Kilci, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Ziyaret amacını anlatan Kilci, “Afşin-Elbistan sahamızdaki tesislerimizi yerinde görmek amacıyla buraya geldik. Bildiğiniz gibi Afşin-Elbistan Türkiye için çok önemli rezervlere sahip. Burada iki adet santralimiz var ve maalesef bu maden sahalarında yaşanan 3 yıl önceki elim hadiseden dolayı üretimde bir aksama söz konusu oldu. Bunun için yapılan çalışmaları yerinde değerlendirmek amacıyla burada bulunuyorum. Özellikle yapılan çalışmaları gördüm, arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Ellerine sağlık baya bir mesafe alınmış. Özellikle susuzlaştırma ve benzeri olayların tekrarlanmaması için yapılan işleri inceledik” dedi.
 
Çöllolar’da üretim için çalışmalar yapılıyor:
6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde yaşanan ve 11 işçinin hayatını kaybettiği göçüğün yaşandığı Çöllolar Kömür Sahası’nda üretimin yeniden başlaması için susuzlaştırma çalışmalarının sürdüğünü belirten Kilci, şunları söyledi:    
“Çöllolar Kömür Sahasında üretimin yeniden başlaması amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Güvenli madenciliğin yapılabilmesi için öncelikle sahanın ve etrafının susuzlaştırılması son derece önemli. Bu konuda çok sayıda sondaj yapıldı. Bu çalışmalar devam ediyor. Bilahare dekapaj çalışmalarına ve kömür üretim çalışmalarına başlanacak.”
Afşin-Elbistan B Termik Santralinde meydana gelen arıza ve yangının ardından üretim yapılamayan iki ünitenin yeniden emre amade olabilmesi için çalışmaların sürdüğünü anlatan Kilci, “Bir ünitemiz yangından dolayı, bir ünitemiz de külden dolayı devre dışında. Ancak çok kısa bir zaman içerisinde bu iki ünitenin devreye alınacağını tahmin ediyoruz. Yangınla ilgili tamiratın yapılabilmesi için ihale yapıldı, birkaç ay içinde inşallah ünitelerimizi devreye almış olacağız” dedi.
 
Uluslar arası görüşmeler sürüyor:
Kömür karşılığında Afşin-Elbistan sahasında enerji üretimi amacıyla uluslar arası konsorsiyumlarla görüşmelerin sürdüğünü de dile getiren Kilci, şunları kaydetti:
“C ve D santralleri ile ilgili bazı uluslar arası konsorsiyumlar ile görüşmelerimiz devam ediyor. şuanda netleşmiş bir firma ya da ülke söz konusu değil. Önümüzdeki aylarda bu çalışmaların gelişimine göre bu konuda kamuoyunu bilgilendireceğiz.”
Santrallere çevre kirliliğinden dolayı ceza yazılamadığı yönünde bir soruyu da cevaplandıran Kilci, “Termik santrallerin meydana getirdiği çevre kirliliğinden dolayı ceza yazılmaması yönünde bir karar söz konusu değil. EÜAŞ’a ait termik santrallerinin çevre mevzuatına ilişkin yükümlülükleri 2020 yılına kadar ertelenmişti. 2020 yılına kadar kamu santrallerinde böyle bir yükümlülük söz konusu değil, bir ceza da söz konusu değil. tabiî ki erteleme de gündemimizde değil” diye konuştu.
AEL İşletmesi’ndeki kömür üretiminin artırılması amacıyla yapılan dekapaj ve susuzlaştırma çalışmalarının da sürdüğünü anlatan Kilci, şöyle konuştu:
“AEL işletmesinde üretimin artmasına yönelik arkadaşlarımız burada son derece başarılı çalışmalar yapıyorlar. Bildiğiniz gibi B Termik Santralini de Kışlaköy sahasından besliyoruz. Kışlaköy sahasındaki üretimin artırılması için yeni bir model geliştirebiliriz. Çünkü Kışlaköy’deki kömürden hem A hem de B santrali belli bir süre beslemek durumunda kalabiliriz. Bunun sağlıklı bir şekilde devamını sağlayacağız inşallah.”





Editör: Haber Merkezi