Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında 3 Ocak 2013 tarihinde imzalanan, ‘Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma’nın ardından, Alman Rainbow Firması fizibilite çalışmalarına başladı.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin devlet firması olan TAQA tarafından yapılacak olan 12 milyar dolarlık enerji yatırımının ayrıntıları netlik kazanmaya başladı.
TAQA yöneticileri, santrallerin kurulacağı mevkiler ve yapılacak işlemler hakkında bilgi verdiler.
Afşin-Elbistan C, D ve E Termik Santrallerinin yapılacağı alanların belirlendiğini ve bu amaçla bazı karayolları ile enerji iletim hatlarının kaldırılacağını belirten yetkililer, C santralinin 6+2 ünite altyapısı ile inşa edileceğini, 6 ünitenin C santrali, daha sonra ilave edilecek 2 ünitenin ise D santrali olacağını belirttiler.
6 üniteli C santrali 2 bin 100 MW kurulu güce sahip olacak. D santrali olarak eklenecek olan 2 ünite ise 700 MW kurulu gücü ile tek bir santral görünümünde olacak olan C ve D termik santrallerinin toplam kurulu gücü 2 bin 800 MW’a ulaşacak.
C termik santrali, Afşin’e bağlı Yazıbelen ve Hurman köyleri ile Bakraç ve Çobanbeyli kasabaları arasında, Çöllolar kömür havzasına kadar uzanan bir alanı kapsayacak ve 1 milyar 100 milyon ton linyit kömürü bulunan bir havzayı kullanacak. D termik santrali ise, yaklaşık 350 milyon tonluk bir havzadan üretilen kömür ile elektrik üretimi yapacak.
Elbistan sınırları içerisinde yer alacak olan E termik santrali, Kışlaköy ile Çöllolar kömür sahasının güneyi arasında yer alacak. Santral nedeniyle mevcut karayolu ve su hattı ile yüksek gerilim hatları kaldırılarak, başka alanlara kaydırılacak.
Santrallerin su ihtiyacı ise, yapımı tamamlanacak olan Karakuz Barajı’ndan sağlanacak.
Afşin-Elbistan C, D ve E Termik Santrallerinin kömür ihtiyacı, A termik santralinin kömür sahası olan Kışlaköy kömür sahasında olduğu gibi döner kepçeli ekskavatör (bager), bant yolları ve dökücü (apses) sistemi ile çıkarılacak. Kışlaköy kömür sahasından yılda 20 milyon ton kömür üretilirken, yeni yapılacak olan santraller için yılda 40 milyon ton kömür üretimi gerçekleştirilecek.
Afşin-Elbistan bölgesinde 12 milyar dolarlık yatırımın startını veren Birleşik Arap Emirlikleri, fizibilite çalışmaları için, dünyanın en önde gelen firmalarından biri olan Alman Rainbow ile anlaşma yaptı. Rainbow, fizibilite çalışmalarına başlarken, bu çalışmaların 6 ay içerisinde tamamlanması bekleniyor. Santral ve kömür çıkaracak olan makinelerin siparişleri de verilirken, makinelerin 2-3 yıl içerisinde geleceği tahmin ediliyor. Diğer yandan yeni santraller için ilk kazmanın 3 yıl içerisinde vurulması bekleniyor.
Afşin-Elbistan C, D ve E Termik Santrallerinin yapılacağı alanlarda yaklaşık 6 ay sonra, kömürün susuzlaştırılması için sondaj çalışmalarına başlanacak ve sondajlardan çıkan suyun deşarjı için drenaj kanallarının yapımına başlanacak.
Editör: Haber Merkezi