Çatılarda oluşan buz saçaklarının, kombiye bağlı baca borularına düşmesi nedeniyle zehirlenme olaylarının yaşanabileceğine değinen Afşin-Elbistan Şube Müdürü Cihangir Turan alınabilecek önlemlere dikkat çekti.

Afşin-Elbistan Şube Müdürü Cihangir Turan “Bilindiği gibi, kış aylarında özellikle geceleri -22 derecelere varan dondurucu soğuklar ve rüzgârlarının etkili olduğu Afşin ve Elbistan’da bilinmektedir. Kamuoyu tarafından baca zehirlenmesi olarak bilinen karbonmonoksit (CO) gazı zehirlenmeleri yaşanmakta ve olumsuz sonuçlanan, üzücü vakalar meydana gelebilmektedir.  Bu nedenle vatandaşlarımızdan çok ciddi bazı beklentilerimiz bulunmaktadır. Montajı uygun olmayan ve bakımı yapılmamış cihazlar karbon monoksit gazı çıkışına sebebiyet vererek zehirlenmelere hatta ölümlere yol açabilir. Bu sebeple her yıl düzenli olarak doğalgaz cihazlarının bakımları, baca çekişi kontrolleri ve temizliği yetkili servislere yaptırılmalıdır. Ayrıca ortamdaki hava sirkülâsyonunun sağlanması için takılan menfezler kesinlikle kapatılmamalıdır. Bu bilgiler çerçevesinde son kullanıcı olan müşterilerimizin güvenli ve sorunsuz bir şekilde doğalgaz kullanabilmeleri için doğalgaz cihazlarının bakımlarını ve daire iç tesisatının bakımlarını yetkili servisler aracılığı ile yaptırmaları gerektiğini önemle hatırlatırız’ açıklamasında bulundu.

Turan, açıklamasına şöyle devam etti:

“Doğalgaz kombi bacalarının ucunda, yoğuşma buharı sonucu, özellikle geceleri hava sıcaklığının aşırı derece düşmesi nedeniyle buz sarkıtları oluşmakta ve bu buz sarkıtları bir alt kattaki kombi bacalarının üzerine düşmektedir. Bunun sonucu alt katta bulunan kombi bacaları, kombi-baca bağlantı yerinden çıkmakta ve CO (karbonmonoksit) gazı kombinin bulunduğu ortama dolmaktadır. Çok sinsi bir gaz olan CO (karbonmonoksit), zehirlenmelere sebep olmaktadır.

Aynı zamanda çatılarda bulunan karlar; havanın biraz yumuşaması,  çatı saçaklarından aşağı düşmesiyle de yine kombi bacalarının çıkmasına neden olmaktadır. Kombi bacalarımızı ve çatı saçaklarımızı lütfen sıklıkla kontrol edelim. Bu konuda ilçelerimizde bugün çektiğimiz resimler ve  bunun sonucu yaşanan olumsuzluklar, bu resimlerde en güzel şekilde görülmektedir. Bu konularda lütfen çok dikkatli ve hassas olalım”

Yetkili firma dışında tesisatlarda değişiklik yapılmaması konusunda uyaran Turan, “Cihangir Turan; Doğalgaz kullanıcıları olan abonelerimizin, Armadaş ‘a bildirmeksizin tesisatlarında değişiklik yapmamaları gerekmektedir bu tür yanlış uygulamalardan dolayı istenmeyen olaylar yaşanmaktadır abonelerimizin mutlaka tesisat ve cihazlarını Armadaş yetki belgeli tesisatçı firmalar aracılığıyla gözden geçirmelerini gerekmektedir.  Armadaş olarak , müşterilerimizin daha güvenli ve sağlıklı Doğalgaz kullanmalarını sağlamak amacıyla  7/24 hizmet veren  acil ekiplerimiz mevcuttur. Doğalgazla ilgili yaşadığınız teknik sorunları  günün her saatinde 187 DOĞALGAZ  ACİL hattına bildirerek gerekli hizmetleri alabilirsiniz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi