Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, oda olarak 2010 yılında toprak analizi laboratuarı kurduklarını belirterek, tarlalarının toprak analizini yaptıran çiftçilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteklemesinden faydalanabildiğini söyledi.
Bulut, 2013 yılı desteklemelerinden faydalanmak isteyen çiftçilerin toprak analizlerini yaptırması gerektiğini söyledi.
1 Ocak 2013 tarihinden bu yana Elbistan Ziraat Odası Toprak Analizi Laboratuarı’nda 2 bin 300 adet toprak analizi yapıldığını belirten Bulut, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Çiftçilere, yıl içerisinde işledikleri ÇKS’de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Toplam arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılmayacak. Çiftçilere dekar başına 2,5 TL toprak analiz desteği, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları için dekar başına 2,9 TL mazot, 4.00 TL gübre desteği, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler sebze ve meyve alanlarında dekar başına 4,3 TL mazot, 5,5 TL gübre desteği, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanlarında dekar başına 7'şer TL gübre ve mazot desteği ödenecek."
Çiftçilerin dekar başına toplam 9,5 TL ile 16,5 TL arasında toprak analizi, gübre ve mazot desteği alabileceğine değinen Bulut, "ÇKS’ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmesi yapılan odamız laboratuarında 1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması gerekiyor. Büyüklüğü 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmayacak" dedi.
Her toprak analizine en fazla 50 dekar için ödeme yapılacağını ifade eden Bulut, "Mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemeleri için gerekli finansman, bütçenin ilgili kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanacak. Ödemeler, bakanlık tarafından bankaya kaynak aktarılmasını müteakip il/ilçe müdürlüklerince ÇKS’deki kayıtlara göre oluşturulan onaylı icmallere göre, Ziraat Bankası aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce çiftçilerimiz adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılacak. Mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerimizin, 2013 yılı ÇKS kaydını yaptırmaları ve gerekli bilgi ve belgeleri 31 Aralık 2013 günü mesai saati bitimine kadar tarım il-ilçe müdürlüklerine başvurması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi