İlçe Müftüsü Yakup Yıldırım’ın Regaip Kandili Mesajı

 “Bu ayları iyi değerlendirelim”

Afşin İlçe Müftüsü Yakup Yıldırım, yazılı bir açıklama yaparak, üç ayların insanlarca çok iyi bir şekilde değerlendirilmesinin gerektiğini belirti.

Afşin İlçe Müftüsü Yakup Yıldırım’ın yapmış olduğu açıklamada şunları kaydetti:

“16 Mayıs 2013 Perşembe gününü Cuma gününe bağlayan gece, mübarek üç aylara girdiğimizi müjdeleyen Regaip Kandili’dir.

Regaib, kelime olarak; Çok bağış, iyilik, feyiz ve bereketi bol manalarına gelir. İslam literatüründe de Receb ayının ilk cuma gecesine verilen isimdir.

Bu ayda rahmet ve mağfiretin, kulların üzerine bol bol dökülmesi sebebiyle bu ay’a “Recebü’l- esabb” da denmiştir. “Sabbe-yesubbu”; Arapçada; “boşalırcasına dökmek” manasına gelir. Recebü’l-esabb; Yâni sevabların; bol bol, gürül gürül boşalırcasına döküldüğü ay demektir. Bu nedenle bu mübarek ve müstesna zaman dilimlerinin kıymetini bilip, boşalırcasına dökülen rahmetten nasibimizi almalıyız.

Kandiller; Yüce Yaratanla ve çevremizle bağlarımızı yeniden gözden geçirme fırsatı veren mübarek ve müstesna zaman dilimleridir.

Arapça ifadesiyle, "Şuhûr-u selâse", yani üç aylar olarak bilinen bu manevi mevsimin girmesiyle birlikte, Müslümanların ruhlarını bambaşka bir hava kaplar. Bu aylarda hayır namına yapılan her şeyin kat be kat fazlasıyla mükafatlandırılacağı haber verilmiştir. Bu aylarda yapılan dualar, açılan eller geri çevrilmez. Çünkü bu aylar; İlâhî rahmetin coştuğu aylardır.

Mübarek üç aylardan ilki olan Receb ayının önemi ve değeri hakkında Enes b. Malik (r.a.)'dan şöyle rivayet edilir: Receb ayı girdiğinde Hz. Peygamber (a.s.) şöyle derdi: "Allahım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/259) Bu duayı bu mevsimde sık sık yapmaya çalışalım. Sevgili peygamberimiz Ramazan ayı dışında da en çok Recep ve Şaban aylarında oruç tutarlardı. Bu nedenle bu aylarda mümkün mertebe oruç tutmaya da gayret sarfedelim

Kur'an-ı Kerim okuyarak, Kaza Namazları kılarak, Tesbih çekerek, Tefekkürde bulunarak, muhasebe yaparak, Günahlarımızın bağışlanması için Allah'tan af dileyerek, Sevgili Peygamberimize bol bol salât ve selâm okuyarak, yoksulları, öksüz ve yetimleri sevindirerek, Eş, dost ve yakınlarımızla tebrikleşerek, dargın ve küskünleri barıştırarak, değerlendirebiliriz.

Bu duygu ve düşüncelerle Regaip Kandili’nin Afşin’imiz, ve bütün İslâm âlemi için birlik ve beraberlik, bütün insanlık için de barış ve huzur getirmesini diliyorum.

Mübarek Üç ayları ve bu ayların içindeki kandillerin ilki olan kıymetli Regaib Kandilinizi kutluyor her gecenizin Regaib olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.”

 

Editör: Haber Merkezi