Elbistan ve Afşin’e doğalgaz getirilmesi amacıyla yapılan harita, kamulaştırma ve mühendislik işi ihalesinde yasal süreç tamamlandı
AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal’ın girişimleri ile 2011 yılında yatırım programına dahil edilen, ‘Elbistan-Afşin DGBH Arazi-Etüt, Harita ve Kamulaştırma, Mühendislik İşi Danışmanlık Hizmet Alımı’ ihalesinin ardından yasal süre dolarken, ihaleye en düşük teklifi veren Serpen İmar-Ang Mühendislik İmar İnşaat İş Ortaklığı ile sözleşme imzalandı.
BOTAŞ tarafından Elbistan ve Afşin’e doğalgaz getirilmesi amacıyla yapılan ihale için 790 bin TL kaynak ayrılırken, daha önce yapılan 2 ihalede ayrılan ödeneğin üzerinde teklif verildiği için iptal edilmişti.
Elbistan ve Afşin’in doğalgaz ile ısınması, diğer taraftan Afşin-Elbistan A ve B termik Santrallerinin ilk ateşlemesinde kullanılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, kamulaştırma, mühendislik ve harita ihalesi gerçekleştirilmişti.
Yapılan ihalede 470 bin TL+KDV bedelle en düşük teklifi veren Malatya merkezli Serpen İmar-Ang Mühendislik İmar İnşaat İş Ortaklığı ile BOTAŞ arasında; Elbistan-Afşin DGBH Arazi-Etüt, Harita ve Kamulaştırma, Mühendislik İşi Danışmanlık Hizmet Alımı işi sözleşmesi imzalanırken, firmanın önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacağı belirtildi.
Doğalgaz boru hattının geçeceği sahada harita etüt, jeolojik etütler ve kamulaştırma yapılacak alanları belirleyecek olan firma, 300 gün içerisinde çalışmasını tamamlayacak.
Elbistan ve Afşin ilçe merkezleri ile termik santrallerin ilk ateşlemesi için kullanılacak doğalgaz için 16 inçlik boru hattı yapımı gündeme alınırken, ilerleyen dönemlerde her iki şehrin gelişimi, sanayi kuruluşları ve diğer yatırımlar planlanarak, boru genişliğinin 24 inçe çıkarılması planlanıyor.      
Malatya-Sivas hattından alınacak olan doğalgaz, Kuluncak, Gürün ve Darende’den de geçtikten sonra Elbistan’a, oradan ise termik santraller ve Afşin’e götürülecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2011 yılı içerisinde Afşin-Elbistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi için Kalkınma Bakanlığı’ndan ödenek talebinde bulunurken, Doğal Gaz Dağıtım Hatları projesi kapsamındaki Sanayi ve Bağlantı Hatları projesinin detayına 100 bin TL olmak üzere toplam 1 milyon TL ödenek ile Afşin-Elbistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi dahil edilmişti.
Editör: Haber Merkezi