Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Elbistan ve Afşin ilçesinde doğalgaz arzını sağlayacak boru hattının geçeceği güzergahlarda kamulaştırma çalışmalarına başladı.
Birincil öncelikli çevre sorunu olan hava kirliliğinin ortadan kaldırılması için bir süre önce başlatılan Afşin Elbistan doğalgaz projesinde yapım ihalesinin 8 Nisan 2015’te gerçekleştirilmesinin ardından Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) Arazi İnşaat ve Kamulaştırma Dairesi Başkanlığı, kamulaştırma çalışmalarını başlattı.

Afşin – Elbistan ve Divriği Doğal Gaz Boru Hatları Afşin – Elbistan doğalgaz boru hattı için yaklaşık 122+096 m. (eğik mesafe) 16 inch çapında yüksek basınç doğal gaz çelik boru hattı döşenecek. Elbistan ve Afşin ilçesindeki konutlar ile bölgedeki termik santraller ile diğer sanayi kuruluşlarında kullanılacak doğalgaz, Malatya-Sivas hattının Darende-Kuluncak mevkiine bırakılacak vanadan alınacak. Doğalgaz boru hattı, Akarca Mahallesi’nden Elbistan’a giriş yapacak. Elbistan’a doğalgaz aktarımı ise Güvercinlik Mahallesi yakınlarından gerçekleştirilecek. Elbistan ve Afşin’e doğalgaz taşıyacak olan 16 inçlik boru döşeme işiyle ilgili ihale BOTAŞ tarafından 8 Nisan 2015 günü yapıldı. Bir firmanın teklifi geçersiz sayılırken, 9 firmaya ait teklifler değerlendirmeye alındı. İhaleye en düşük teklifi 8 milyon 250 bin dolar ile VEMAK İnşaat verdi.

Gelinen noktada ise ihale ile ilgili değerlendirme sürerken BOTAŞ da bir yandan kamulaştırma çalışmalarının da startını verdi. BOTAŞ Arazi İnşaat ve Kamulaştırma Dairesi Başkanlığı, doğalgaz boru hattının geçeceği güzergahlardaki kamulaştırılacak arazilerin maliklerinin tespiti çalışmalarına başladı. Bu konudaki çalışmanın da ilçe kaymakamlıkları, belediye başkanlıkları, kolluk kuvvetleri, vergi daireleri, nüfus müdürlükleri, tapu sicil müdürlükleri, gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleri ve muhtarlıklar tarafından yürütülmesi istendi.

Kamulaştırılacak alanların maliklerine ilişkin bilgilerin istendiği resmi yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Bir kamu kuruluşu olan şirketimiz Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), K.H.K.’ya tabi olup, doğalgazı, boru hatları ile ülke düzeyinde şehirlerin, sanayi bölgelerinin ve fabrikaların kullanımına vermektedir. Bu kapsamda Kuluncak, Gürün, Darende, Afşin ve Elbistan ilçelerine gaz verebilmek için kamulaştırma çalışmalarına başlanmış olup, Afşin-Elbistan Doğalgaz İletim Hattı projesi kapsamında ilçeniz sınırlarından geçecek olan boru hattımızın kurumumuzca kamulaştırılacak parsel maliklerinin adres bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Kamulaştırma işlemlerine başlanabilmesi için parsel maliklerinin adreslerinin araştırılması ve tespiti gerekmektedir.”
Editör: Haber Merkezi