Maden-İş Sendikası Elbistan ve Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, Çöllolar’da yaşanan maden kazasına atıfta bulunarak, bu yüzden Soma için endişe duyduklarını söyledi.
 
Maden-İş Sendikası Elbistan ve Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, Çöllolar’da yaşanan maden kazasına atıfta bulunarak, bu yüzden Soma için endişe duyduklarını söyledi. Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a Çölloları da sorma fırsatı bulduğunu ifade etti.
Maden İşçileri Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, Soma’da yaşanan maden kazasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kazayı duyar duymaz sendika yetkilisi ile birlikte hemen olay yerine hareket ettiklerini belirten Bölükbaşı, Çöllolar Kömür Havzası’nda yaşanan göçüğün davasının bir sonuca ulaşmadığını aktardı.
Bölükbaşı, “Biz olayı duyduktan sonra bin 300 kilometre yol kat ettik. Oraya gittiğimizde Türk-İş Genel Başkanımız, Maden-İş genel Başkanımız oradaydı. Tüm camia ordaydı. Kaza olan bir yerde muhakkak ihmal vardır. Kimsenin tuzum kuru demeye hakkı yok. Kaza değil, bu bir katliamdır.  Bugün 301 kişinin ölümü demek dile kolay. Televizyon ekranlarından da herkes takip etti. 301 aileye ateş düştü. Şube başkanı olarak camiamızın acısının çok büyük olduğunu ifade etmek istiyorum. Çok üzgünüz. Biz oraya gittiğimizde trafo patlaması denildi. Bunlar mutlaka olacaktır ama olay trafo değildi.  Eski kömürlerin bekletilerek, B ünitesinde olduğu gibi oksijenle birleşip alev almasıyla ortaya çıkmış. Bu gazlar ocağa dağılmış. Ocak içerisinde galeriler var. Acil durumda madencilerin çıkış kapılarına çıkması lazım. Gaz maskeleri en fazla 45 dakika kullanılabiliyor. En acı durum, sığınma odalarının olmamasıdır.  Sığınma odaları devlette iken varmış ama özel sektöre geçince kapatılmış. Maliyet olmasın diye kapatılmış” dedi. 
Bölükbaşı şunları kaydetti:
“Orada Enerji Bakanımıza da sordum. ‘Burada bir katliam var ama Çöllolar Kömür Ocağında 9 tane insan yatıyor. Hiç kimseden ses yok. En azından müdahil olup, cenaze sahiplerine bir kemiğini bile verebilirsin. Bu insanlar geliyor ocağın başına benim cenazem diyor. Cevap veremiyoruz’ dedim.  Bakan bana cevap verdi ama bunun hiçbir televizyon kanalı veremedi. Yer altında maalesef kayıplar oluyor. Bizim maalesef ülke genelinde gün içerisinde kayıplarımız olabiliyor. Hiçbir medya vermiyor. 30 bin kişi ile Yatağan’ı doldurduk, hiçbir kanal vermedi. 50 bin kişi ile Kızılay’ı kilitledik. Sendika ne yapsın? Sendikanın ocağa girip de inceleme yapma şansı yok. Girse de yapacağı bir şey yok.
Soma Holding’in patronu açıklama yapıyor:’ Efendim 3-4 ay sonra bu kaza olsaydı kimse ölmezdi’ diyor. Sen ocağı yeni mi açtın? Sen orada 5-6 yıldır üretim yapıyorsun. Yıllık 55 milyon para kazanıyor bu insanların sırtından. Maliyeti neydi? Bugün 301 tane can yandı. Türkiye yas içerisinde. Bizim tek temennimiz bundan sonra bu kazalara maruz kalmayız inşallah. O ailelerin acısının büyük olduğunu Türkiye biliyor. Bizler sözün bittiği yere geldik.
Özel sektörün tek amacı, az harcayıp çok kazanmaktır. Eğer bu kamuda olsaydı kesinlikle bu sonuç olmazdı. Allah’tan gelene bir şey yapılmaz. Devlette bu kazalar böyle sonuçlanmazdı. Özel sektör para kazanmak için, devlet insanların sağlığı, huzuru, can güvenliği için var. Bundan sonra inşallah bu kuruluşları özel sektöre vermeyelim diyoruz. 
Maden-İş olarak biz oradaydık. Medya gereken değeri vermiyor. Konuşulmasına fırsat vermiyorlar. Sonrada sendika nerede diyorlar? Şube olarak çalışan kardeşlerimizin sorgulamasına hazırız. Ben buradayım. Ama sendika bunu hak etmedi. Hak edenler ortada.”
Bölükbaşı, “11 tane insan ölmüş burada mahkemesi var. Bu kadar zamana rağmen bir sonuç çıkmadı. Benim endişem yarın orada da böyle bir durumun ortaya çıkmasıdır. Cumhurbaşkanımız çıkıyor, Başbakanımız çıkıyor kimse elimizden kurtulamaz diyor. Suçu burada gördük cezasını da görmek istiyoruz. Buradan tüm maden camiasına tekrar başsağlığı diliyorum” diyerek, sözlerini tamamladı.
Editör: Haber Merkezi