Madencilikte en önemli değerin insan faktörü olduğuna vurgu yapan Başkan Bölükbaşı, 11 yıldır kapalı olan Çöllolar Kömür Sahası’nın yeniden açılmasında da iş güvenliğinden taviz verilmemesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, 11 yıl önce Çöllolar Kömür Sahası’nda, Karaman’da, Siirt’te, Soma’da ve en son olarak da Amasra’da yerin metrelerce altında ekmeğinin peşinden koşan madencileri şehit verdiklerini anımsattı.

Maden emekçilerinin, can güvenliğinin ön planda tutularak üretim yapılmasın en öncelikli konu olduğunu vurgulayan Başkan Bölükbaşı, “11 yıl önce 11 madenci kardeşimizi şehit verdiğimiz ve 9’unun da cenazesine ulaşılamayan Çöllolar Kömür Sahası, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü’nün koordinesinde yeniden üretime geçiyor. 500 milyon tondan fazla rezerv bulunan bu saha ekonomiye kazandırılacak. Bölgemizde istihdam noktasında önemli katkılar sunacak. Bizim isteğimiz, bu çalışmalar yapılırken iş ve işçi güvenliğinden asla taviz verilmemesidir. Geçmişin acı tecrübelerini bir kez daha yaşamak, en son isteyeceğimiz şeydir. Çöllolar’da ve Türkiye’nin diğer tüm maden sahalarında en büyük önem ekmeğini kazanmak için mücadele eden emekçilerimiz olmalıdır” dedi.

Hiçbir madencinin ölümle burun buruna ekmek mücadelesi vermesini istemediklerinin altını çizen Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, “Coşku ve sevinç içinde kutlamamız gereken Dünya Madenciler Günü’nü kaybettiğimiz canların burukluğu ile geçiriyoruz. Yüreğinde unutulmaz bir acı bırakan olayları yaşamak istemiyoruz. Yanı başımızdaki Çöllolar’da 11 kardeşimiz ekmeğinin peşindeyken şehit oldu. 9’unun cenazesi halen milyonlarca ton toprağın altında duruyor. Soma’da, Karaman’da, Zonguldak’ta, Amasra’da madencilerin hayalleri yarım kaldı. Canlarımız yitip gitmesin artık. Sendika olarak iş kazaları yaşanmaması için üzerimize düşeni fazlasıyla yapsak da sadece bizim çabamızla bu durumu engelleyemeyiz. Madenciliğin çağdaş koşullarda yapılmasını sağlayacak şartların derhal oluşturulması ve madencilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi, ölümlerin engellenmesi adına zorunludur.

Başta Çöllolar ve en son olarak da Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden faciası ile ülkemizde yaşadığımız acı olaylar sonrası şehit olan tüm madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine tekrar başsağlığı ve sabırlar diliyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi