Afşin-­Elbistan Linyitleri İşletmesi’nde işçi açığı her geçen gün artıyor. Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-­İş) Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, AEL İşletme Müdürlüğüne acilen işçi alımız yapılması gerektiğini belirtti.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-­İş) Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, norm kadroya göre 2 bin 400 işçi, 600 idari personelin bulunması gereken Afşin­ Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü’nde işçi sayısının 907’ye, idari personel sayısının ise 229’a gerilediğini belirterek, “İki ayrı termik santralin yükünü omuzlayan işletmemize acilen 600 işçi alınması gerekiyor” dedi.

Afşin -­Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü’nün A Termik Santraline kömür üretmek amacıyla kurulduğunu, 2011 yılında yaşanan göçük olayının ardından B Termik Santralinin de kömür ihtiyacını karşılamaya başladıklarını anlatan Bölükbaşı, işletme yükünün her geçen gün artmasına rağmen personel sayısının sürekli azaldığını kaydetti.

AEL İşletme Müdürlüğü’ndeki personel sayısının artırılması, yapılan çalışmaların daha verimli hale getirilebilmesi için acil olarak 600 işçi alınması gerektiğini, bu konuda da bir çalışma yaptıklarını anlatan Bölükbaşı, Ankara’da yapacakları temaslar ile sorunu Kahramanmaraş Milletvekillerine ileteceklerini ve destek isteyeceklerini söyledi.

Bu amaçla yoğun bir çalışma yaptıklarını ve bir dosya halinde konuyu tüm detayları ile birlikte rapor haline getirdiklerini ifade eden Bölükbaşı, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Bilindiği üzere işletmemiz, A Termik Santralinin kömür ihtiyacını temin etmek amacıyla kurulmuştur. Zorunlu nedenlerden dolayı B Termik Santralinin ihtiyacı olan kömürün de işletmemiz tarafından karşılandığı malumunuzdur. İşletmemiz yüklendiği bu görevi; 7 gün 24 saat 3 vardiya esasına göre yürütmektedir. Son yıllarda kadrolu personel sayımızda emeklilik, nakil, istifa, ölüm gibi nedenlerden dolayı hızlı bir şekilde azalma meydana gelmiş olup, bu durum İşletme Müdürlüğümüzün üretim faaliyetlerini de son derece olumsuz yönden etkilemektedir. Özellikle üretimi doğrudan etkileyen çeşitli unvanlardaki personel sayısının azalması nedeniyle ana maden makinalarında uzun sureli duruşlar yaşanmakta, bant yollarında gerekli kaydırma ve bakım işleri zamanında yapılmadığı gibi, santrallerimizin çalışma emniyeti de risk altına girmektedir. AEL İşletme Müdürlüğü bünyesinde kurulu Jeoloji Şube Müdürlüğü işletme sahasındaki görevlerine ilave olarak B sahası, E sahası ve havzaya bağlı yürütülen susuzlaştırma projelerinin sahada uygulanması için de görevlendirilmiştir. Bu işlerinde sağlıklı yürütülmesi için ilave teknik ve kadrolu personele ihtiyaç duyulmaktadır. İşletmemizde yürütülen işlerin yapılması için norm kadroya göre 2 bin 400 işçi personel ve 600 idari personel ile çalıştırılması programlanan işletmemizin, şuan işlerin yükü ve hacmi sürekli artmasına rağmen çalışan işçi sayısı 907’ye, idari personellerin sayısı 229’a gerilemiştir.”

20 yılı aşkın süreden beri devam eden, Afşin-­Elbistan A Termik Santrali ile Afşin­-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü’nün Erg­ Verbund şirketine devri görüşmelerinin, işçi alımına da engel olduğunu vurgulayan Bölükbaşı, “Türkiye'nin en önemli enerji ünitelerinden birisi konumundaki Afşin Elbistan A Termik Santralinin, 1994 yılında Çiller hükümeti döneminde işletme hakkının 20 yıllığına bedelsiz biçimde Erg­ Verbund ortaklığına verilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı alınmıştı. Dönemin Enerji Bakanlığı ile şirket arasında imtiyaz sözleşmesi imzalanmasına karşın TEAŞ, kamunun uğrayacağı zarar nedeniyle sözleşmeyi imzalamamıştı. Bu ülkemizde bir ilktir. Bakanlar Kurulu kararının alındığı 1994 yılından bugüne kadar geçen süre içinde AKP Hükümeti öncesinde görev yapan toplam 7 hükümet ve bu hükümetlerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kamu yararına aykırı bu devri gerçekleştirmemişlerdir. İnanıyoruz ki, bugünkü hükümet ve Enerji Bakanlığı da kamu vicdanını derinden yaralayacak, kamuyu milyarlarca dolar zarara uğratacak, çalışanları ve bölgeyi olumsuz etkileyecek bu devri gerçekleştirmeyecek temennisindeyiz. Bu nedenden dolayı işletmemizde yürütülen işlerin yükü artmasına rağmen, devir görüşmelerinden dolayı personel alımı yapılmamaktadır. Bu itibarla işletmemizde çalışan personellerimizin yüzde 50’sinin emekliliği hak ettiği ve her an emekliliğe ayrılma talebinde bulunabilecekleri de göz önüne alındığında, acil olarak 600 kişilik personel alımına ihtiyaç duyulmaktadır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi