Maden-İş Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile kömür sahası olan Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü’nün işletme hakkının 20 yıllığına ERG Elektrik’e devredilmesi konusundaki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bölükbaşı, şuanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ERG Elektrik firması arasında mahkeme kararına istinaden baz sözleşmesi imzalandığını kaydederek, “EÜAŞ, bu sözleşme doğrultusunda birim fiyatlarının tespitine dönük çalışmalarına başladı. Ancak şuanda biten hiçbir şey yok” diye konuştu.

Ankara’da Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış ve milletvekilleri ile devir konusunda görüş alışverişinde bulunduktan sonra gelinen son noktayı Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’nde yönetim kurulu üyelerinin eşliğinde maden işçileri ile paylaşan Bölükbaşı, süreci yakından takip ettiklerini söyledi.

18 yıldır süregelen devir konusunun tekrar gündeme getirilmesini bazı yabancı ülkelerin enerji şirketlerinin bölgeye olan ilgisinin artmasına bağlayan Başkan Bölükbaşı, “Koreli, Japon ve Arap enerji firmalarının kurulması planlanan C ve D Santralleri için bölgede sürekli incelemeler yapması, ERG firmasını da harekete geçirdi ve devir konusu yeniden gündeme geldi. Bu konu, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 3 Mayıs 2007 tarihli kararına istinaden sürdürülüyor. Daha önce de devir kurulları oluşturuldu ancak somut bir sonuç alınmadı. Bu yıl, sürecin daha ciddi ilerlediğini ve Bakanlığın da EÜAŞ’a birim fiyatlarının belirlenmesi yönünde talimat verdiğini biliyoruz. Bu konuda son sözü bakanlık söyleyecek. Ancak hiçbir şey bitmiş değil” bilgisini aktardı.

Başkan Bölükbaşı, “Şuanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın imzalamak zorunda olduğu bir baz sözleşmesi var. Mahkeme kararı doğrultusunda elektrik birim fiyatının belirlenmesine yönelik bir sözleşme bu. Her iki taraf da bu sözleşme doğrultusunda çalışmalarını yapacak. EÜAŞ, devredilmesi halinde elektriğin birim fiyatını belirleyecek, ilgili firma da devlete satacağı elektriğin birim fiyatını belirleyecek. Şuanda oluşturulan devir kurulunun ana gündemi bu. Bu kurulun çalışmasını tamamlaması ise 4-5 ay gibi bir süre alabilir. Satış değil sadece 20 yıllığına kiraya verilecek. 20 yıl sonra işletme geri devletin olacak. Bu yüzden buradaki kamu işçisi korunmak zorunda. Zaten Erg Elektrik, burayı devraldığı zaman ciddi yatırımlar yapmak zorunda. Halihazırdaki 4 ünitenin revizyonunu yapması gerekiyor. Ayrıca ek 2 ünitenin ihalesini de devir sözleşmesi imzalandığı zaman yapmak zorunda. 6 ünitenin de baca gazı filtre tesisinin yapılması gerekiyor. İşyerindeki tüm makinelerin kapsamlı revizyondan geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca kömür sahasındaki kazıcı ve dökücü dediğimiz bagerlerin de revizyonunu yapması şart. Tüm bunların yapım maliyeti ise milyarlarca dolar. Kim olursa olsun bu şartları yerine getirmezse burayı devralamaz” dedi.

Maden-İş olarak devir konusuna ilişkin olmazsa olmazlarını da içeren bir dosya hazırlayacaklarını ve konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyacaklarını hatırlatan Başkan Bölükbaşı, şunları kaydeti:

“Bizler de bu süreci çok yakından takip ediyoruz. Ankara’da EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış ve milletvekillerimizle görüştük. Süreçteki net bilgiyi ilk ağızdan aldık ve şuanda da işçilerimizle paylaşıyoruz. Bilgi kirliliği nedeniyle işçimizin morali bozuk. Bizler de onlara süreci anbean anlatıyoruz. İşçimizin moralini yüksek tutmamız ve onları doğru bilgi ile bilgilendirmek zorundayız. Bu devirle ilgili yol haritamız hazır. Bu süreçte dosya hazırlayacağız. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tüm siyasi partilere götüreceğiz. Sendika olarak işçimizi en büyük öncelik sayarak olmazsa olmazlarımızı anlatacağız. Bu işin sonuna kadar çok yakın takipçisi olacağız.”
Editör: Haber Merkezi