Bilirkişi Gelip Olayı Araştıracak

Bilirkişi Gelip Olayı Araştıracak

Bilirkişi Gelip Olayı Araştıracak

Bilirkişi Gelip Olayı Araştıracak

09 Şubat 2011 Çarşamba 10:29
17357 Okunma
Bilirkişi Gelip Olayı Araştıracak
EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Çöllolar Kömür Sahası’nda incelemelerde bulundu. 1 kişinin ölümü, 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan göçüğün geniş bir alanda meydana geldiğini, olayın araştırılacağını belirterek; “Tabi araştırılacak, bilirkişiler gelecek, ODTÜ’den profesörler gelecek. Maden sahası için danışmanlık hizmeti veren Almanlar ile de görüşüyorlar, onlarda büyük ihtimalle gelecekler” dedi.
Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne kömür veren Çöllolar Kömür Sahası’nda 6 Şubat 2011 Pazar günü gece saatlerinde meydana gelen, 1 kişinin ölüp 8 kişinin yaralandığı göçük olayından sonra sahada kömür üretimi durdu.
EÜAŞ Genel müdürü Halil Alış, halen toprak kaymalarının devam ettiği, iş makinelerinin toprak altında kaldığı Çöllolar Kömür Sahası’nda incelemelerde bulundu. Afşin-Elbistan Linyitleri Müdürü Süha Dinç, B Termik Santrali Müdürü Alper Özcan’ın da kendisine eşlik ettiği Alış, göçüğün yaşandığı bölgeye gitti. İş makinelerinin halen toprak altında olduğu bölgede yaptığım incelemelerde saha yetkililerinden bilgiler alan Halil Alış, daha sonra beraberindekilerle birlikte B Termik Santrali’ne geçti.
“Bilirkişi Gelecek”
Burada yapmış olduğu inceleme ve yetkililerden aldığı bilgiler hakkında değerlendirmelerde bulunan EÜAŞ Genel müdürü Halil Alış, ‘bundan daha fazla can kaybı da yaşanabilirdi’ diyerek göçük olan bölgeye gittiğinde olayın büyüklüğünü daha iyi gördüklerini söyledi.
Alış; “Hafta sonu gece 03.00’da başlayan ve daha sonra 15-20 dakika süren depreme benzer bir olay, heyelanda tam değil, yaklaşık 2 kilometrelik bir alanın olduğu gibi çökmesiyle başlayan bir hadise yaşandı. Aslında bir nevi afet, belki 2-3 günden beri bu civarlarda yaşanan deprem hadisesinin tetiklediği bir şeyde olabilir diye düşünüyorum. Maden teknolojisine baktığınızda aslında firmanın gereken her şeyi yaptığı gözüküyor, iç dökümler zamanında yapılmış. Tabi araştırılacak, bilirkişiler gelecek, ODTÜ’den profesörler gelecek. Maden sahası için danışmanlık hizmeti veren Almanlar ile de görüşüyorlar, onlarda büyük ihtimalle gelecekler. Sonuçta böyle bir olay gerçekleşti, olayın boyutunu ancak yerinde görünce fark edebiliyorsunuz. 1.5-2 kilometrelik bir alanın olduğu gibi çökmesi ile meydana gelen üzücü bir olay. Bundan daha fazla yaşam kaybı olabilirdi, Allah’a şükretmek lazım” dedi.
“Savcılık Soruşturma Başlattı”
Göçükten dolayı sahada çalışmaların durdurulmasından dolayı Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne Çöllolar’dan kömür akışının durduğunu belirten Alış; “Açık işletmelerde bu tür olaylar oluyor. Geçmişte de Kışlaköy sahasında bir göçük yaşandı. Şuanda çöken alanın yaklaşık 20 ila 30 milyon metreküp büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. Kesin sonuçlar etraflı incelemeler sonucunda anlaşılacak. Şuanda savcılık soruşturma başlattığı için Afşin-Elbistan B Termik Santraline kömür akışı olmuyor. Sonuçta hayat devam ediyor. Bu olayı 1 ölü birkaç yaralı ile atlatmak Allah’ın bir lütfü diyorum. Savcılığın bir an önce incelemeyi tamamlayıp, santral stok sahasına kömürün akışının sağlanması gerekli. Sonuçta burası Türkiye’nin en büyük kömür santrali. 1440 MW’lık santralin bir şekilde çalıştırılması gerekli. Şuanda stok sahasında 500 bin ton kömür var. Ama takviye edilmezse bu azalır” dedi.
“Soruşturmanın Ardından Santrale Kamyonlarla Kömür Taşınacak”
Göçük nedeniyle santrale kömür taşıyan bant yollarının çalışamayacak durumda olduğunu belirten Alış; “Yani şuanda biz firma ile görüştük. Firma savcılığın incelemesi bittikten sonra bir yol yapacak. Sahadan kömürü kamyonlarla buraya taşıyacak. Çünkü bant yolları çalışamayacak durumda ve halende kaymalar devam ediyor. Bir şekilde kaymanın tamamen duracağı noktaya kadar banda bir şey yapılması mümkün değil. Sonuçta konveyör bantta da çökmeler olmuş ve yerini değiştirmiş. Bu nedenle kömür nakli şu aşamada kamyonlarla yapılacak. Biliyorsunuz aslında Çöllolar’da kömür üretimi başlayana kadar 2009 Ağustos ayına kadar 4 yıl boyunca kömür AEL’den geldi. Sonuçta biz temin ettik. Mutlaka gerekli tedbirleri alacağız. Sonuçta Afşin-Elbistan A’daki 2 grup ve Afşin-Elbistan B’deki 4 grubu emre amade tutacağız inşallah. Enerji üretiminde bir sıkıntı olmayacağını tahmin ediyoruz ve zaten onun için çalışıyoruz” dedi.
Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, ‘kazada ihmal var mı?’ şeklindeki soruya da şu sözlerle yanıt verdi; “Tam araştırmalar yapılmadan bunları konuşmamak lazım. Gerek bu yöre insanında, gerekse Türkiye genelinde paniğe neden olabilir. Bu söylentilere çok fazla prim vermemek lazım. Öncelikle teknik incelemenin yapılması lazım. ODTÜ’den profesörler grubu geliyor. Firmaya danışmanlık hizmeti veren kömür sahasındaki şev açıklıklarının 21 derece olması gerekliliği kabul edilmişken, Alman firmasının verdiği desteklerle danışmanlık hizmeti ile 16 derecelik bir şev açısı ile çalışılıyor. Yani emniyet daha da artırılarak çalışılıyor. Ama buna rağmen bu türden bir olayı afet diye nitelenebilir. İnceleme bir başlasın bitsin. Burada alınacak en önemli tedbir, iç dökümün zamanında yapılmasıdır. Kömür aldığınız yerlerin kaymasını önlemek için desteklemek lazım. Buda yapılmış gibi gözüküyor. Yani ben bir ihmal olacağını tahmin edemiyorum, çünkü sonuçta ihmalin neticesinde en büyük zararı şirket çekecektir. Şirket bu büyük kütleyi temizleyecek. Belki kömür kaybı olacak. Belki tedbirsizlik var mı ona bakılacak” dedi.
Halil Alış daha sonra Çöllolar Kömür Sahası’nı işleten Parkt Teknik yetkilileriyle birlikte bir toplantı yaptı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner457

banner372

banner432

banner464

banner373