Afşin Belediyesi ile Hacettepe Üniversitesi iş birliğinde yürütülen proje kapsamında Beyceğiz Mahallesi kırsalındaki lavanta tarlasına kurulan "arı evi"nde üretilen ilk bal hasat edildi.

Afşin’de 380 dekarlık lavanta tarlasına kurulan ve arıların doğal ortamları ile bal üretim aşamalarının gözlemlenebileceği "arı evi"nde üretilen bal numuneleri analiz için Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne teslim edildi.

Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (HARÜM) Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, Afşin Arı Evinde yapılan bal üretim çalışmalarıyla Binboğa balı ve bölge balında marka ve kalite standardı oluşturmak istediklerini söyledi.

Türkiye'de ilk olan "arı evi"nde üretilen bal numuneleri analiz için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından resmi tutanakları tutularak üniversiteleri tarafından teslim alındığını belirten Özkırım, “Hacettepe Üniversitesi danışmanlığında bilim ve doğa eşliğinde Afşin Arı Evinde üretilen balın hasadını tamamladık. Afşin Belediyesi, Afşin Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi arasında imzalanan protokol gereğince veteriner hekimler ve gıda mühendisleri tarafından alınan numuneleri teslim aldık. Yapılan analizlerin ardından Afşin Arı Evi Balı tüketiciyle buluşacak.” açıklamasında bulundu.

“Afşin Arı Evi ile örnek olmak istiyoruz”

Afşinli arıcılara ve ülke genelindeki bal üretimi yapan arıcılara Afşin Arı Evindeki kovan içi uygulamalarıyla örnek olmak istediklerini dile getiren Prof. Dr. Özkırım, şöyle konuştu:

“Afşin Arı Evinde amacımız bal üretmek, satış yapmak değil. Afşin’deki arılıkta üretilen bal ile marka ve kalite standartlarıyla arıcılarımıza model olmasını amaçlıyoruz. Normal şartlar altında arıcılık açık sahada yapılır. İlçemize kurduğumuz arı evi bir vitrin oluşturmaktadır. Bizim amacımız kalite ve marka değeri oluşturarak bölge arıcısının ballarını belirli bir standarda ulaşmasını sağlamak ve bu bölgede üretilen balın tanıtılmasını istiyoruz. Aslında en direk yoldan yüksek kaliteli balla arıcıya para kazandırmak istiyoruz. Afşin Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Afşin Bal Üreticileri Birliği ve Hacettepe Üniversitesi arasında imzalanan bal analiz protokolü imzalandı. Dolayısıyla Çiftçi Kayıt Sistemine ve Afşin Bal Üreticileri Birliğine kayıtlı arıcılarımız da Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla bal numunelerini HARÜM’e gönderebilir. Bal analizi çiftçilerimize yol gösterici olacak. Kendi eksikliklerini tamamlayacak ve daha kaliteli balla bölge ekonomisine ve arıcılığına ciddi katkıları olacak”

Editör: Haber Merkezi