Kahramanmaraş’ın Onikişubat Belediyesi, Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi’ndeki işyerlerinde çalışan çıraklara kışlık kaban hediye etti. 

Mesleki Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “Ülkemizde en çok istismar edilen konu fakirliktir. Çünkü sosyolojik olarak en kolay fakir ailelerimizin çocukları kötü yola çekilir. Bu her zaman böyle olagelmiştir maalesef. Ama biz öyle olmayacağız, çalışacağız başaracağız. Hepimiz fakir aile çocuklarıydık. Ama çalıştık, bugünlere geldik. Sizler de geleceğin ustaları olarak hepinizin özgüveninin tam olması lazım. ‘Bu meslekte en iyi olacağım’, diyeceksiniz. Bu doğrultuda hedefe yürüyeceksiniz. Bunu yaptığınızda ben inanıyorum ki gelecekte çok daha iyi imkanlara kavuşacaksınız. Hiçbir zaman bıkkınlığa kapılmayacaksınız. Biz sizlere güveniyoruz. Her zaman sizlerle beraber olacağız. Sizler bu ülkenin gerçek sahipleri olarak bu ülkenin esnafları olacaksınız” dedi.

“Esnaf ihanet etmez”

Esnaf ve zanaatkarların her zaman helal kazanç elde etme gayretinde olduğunu ifade eden Başkan Mahçiçek, “Bu ülkede kazancı helal olan kesimlerin başında, esnaf ve çiftçilerimiz vardır. Bu ülkeye zarar vermeyen, en önemli kesim de esnaf kesimidir. Esnaf biraz para kazanırsa hayır kurumlarına verir. Esnafın biraz daha fazla parası olursa ihtiyacı olan ailelere verir. Bu ülkede esnaftan hain çıkmamıştır. Bugüne kadar hiçbir esnafımızın, bu ülkenin aleyhinde çalışması söz konusu olmamıştır. Dolayısıyla esnaf olmak, esnaflık ahlakıyla ahlaklanmak çok önemli. Sizleri de gelecekte bu ülkenin ustaları olarak görmek istiyoruz. Her zaman gücümüzün yettiğince sizlerle beraber olacağız. Sizlerde ailelerinize saygılı olacak, ahilik adabını en önde tutacaksınız. Sizlere ailelerinizle birlikte sağlık ve mutluluk dolu bir ömür diliyorum” diye konuştu.

Törende konuşan Onikişubat Kaymakam Vekili Mehmet Türköz ise, kendisinin de hem okuyup, hem çalıştığını dile getirerek, “Ben de sizleri görünce hafızamı tazeledim. Lise ve üniversitede sanayide çalıştım. Demir doğrama fabrikasında çalıştım. Bulaşık bile yıkadım. Bundan hiç kimse gocunmamalı. Çünkü çalışmak kadar, ekmeğini alın teriyle kazanmak kadar güzel bir şey yok” dedi.

Ahilik kültürün önemine de vurgu yapan Türköz, şunları kaydetti:

“Ben sizlerle olmaktan çok mutluyum. Çünkü siz çıraklar, bizim medeniyetimizin önemli müesseselerinden birisiniz. Çünkü ahilik kültüründe çıraklık, kalfalık ve ustalık vardır. Bu kültürü Avrupa’da veya dünyada başka bir yerde göremezsiniz. Bu müessesinin de kıymetini bilelim. Çırak olunmadan kalfa olunmaz, kalfa olunmadan usta olunmaz. Ama bu müessesenin de kendine ait düsturları, şiarları vardır. Bunları kaybetmeyeceğiz. Aldanmayacağız, aldatmayacağız. Kimseyi ezmeyeceğiz, ezilmeyeceğiz. Kimsenin hakkını yemeyeceğiz, hakkımızı da yedirmeyeceğiz. Ben bu güzel günde bizleri sizlerle buluşturan belediye başkanımıza teşekkür ediyor, hepinize başarılar diliyorum.” 
Editör: Haber Merkezi