Özel firma tarafından işletilen Afşin Elbistan A Termik Santrali önünde işçiler ve sendika yetkilileriyle birlikte basın açıklaması yapan Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, Soma Termik Santraline konut ısıtması gerekçesiyle verilen kısmı kapatma kararının, istihdamın devam etmesi için Afşin'deki termik santrale de uygulanmasını istedi.

3 bin 500 kişinin santralde istihdam edildiğini hatırlatan Kılıç, santralin kapanmasına rağmen Elbistan'da hava kirliliğinin devam ettiğini belirterek,  Çelikler Holding'in santrali işlettiği 1 yılda çevre yatırımlarını yapmasının imkansız olduğunu söyledi.

Çevreye en az zararı verecek şekilde enerji üretimin devam etmesi gerektiğini belirten Kılıç, ""Bu santral, yıllardır bu memlekete aş verdi, iş verdi, ekmek verdi. 3 kuşak burada ekmeğini kazandı ve kazanmaya devam ediyor. Geldiğimiz nokta ise bu. Bu memlekette herkes çevreci oldu. Deyim yerindeyse yatağından erken kalkan bu santrale suçladı. Santral çalışmıyor şimdi. Elbistan'ın hava kirliliği bitti mi? Alemdar ve Çoğulhan'ı kaldırsalar sorun biter. Çevre konusunda hiç kimse samimi değil. Bu santral üzerinden, işçinin ekmeği üzerinden siyasi dövüş yapıyorlar. Bu bölgenin çalışanını, dağıttınız. Seçimden önce Sayın Bakan'a 5 bin kişilik işyeri kurulacak, sizleri gurbete göndermeyeceğiniz dedirttiniz. Ama gönderdiniz mi gönderdiniz. 2017'de üretimi durdurulan santral, şimdi ekonomiye kazandırılmaya, bölgemizin işsizliğine çare olmak için 1 yıldır çalışıyor. EÜAŞ, buranın filtre sistemini neden yapmadı? 2017'de revizyon yapacağım diye bu santralde üretimi durdurmadınız mı? Çelikler Holding geldi. 1 yılda nasıl yapacak bu revizyonu? Bu santrali ihale ederken 2 yıl içinde 2 tane ek ünite ile baca gazı arıtma sistemine başlanacak ve 5 yıl da bitecek diye yazıyor. Şimdi kapandı."

Çevre yatırımları yapılana kadar Soma'da olduğu gibi Afşin-Elbistan Termik Santrali'ne de 2 ünite için üretim izni verilmesini, 'Soma'daki insanların ısınmasını düşünüyorsun da bu insanların aç kalmasını niye düşünmüyorsun?' cümlesinden yola çıkarak talep eden Başkan Kılıç, "Enerji arzında sıkıntı yok diyor Sayın Bakanımız. Tamam, da şimdi, bu kadar insanın ekmeğini nereden karşılayacaksınız? Bu kapı bugün açık. Yarın kapanırsa ne olacak? Üretim yapmadan işçiye ne zamana kadar maaş verecek? Bu insanların çoğu asgari ücretle çalışıyor. Bunu hiç düşünen var mı? Bu insanların ekmeğini kim verecek? Evine ekmeği nasıl götürecek, sobasında yakacak odun bulabilecek mi? Sayın Çevre Bakanı, Soma Termik Santrali'nin 6 ünitesinin 2'sini durdurup 4'ünü çalışmasına devam kararı verdiğini açıkladı. Gerekçesi de 12 bin konutun ısınması. O insanların ısınmasını düşünüyorsun da bu inanların aç kalmasını niye düşünmüyorsun? Bizim de 4 ünitemiz var. Burası da 2 ünite çalışsın. Biz de ekmeğimizi kazanalım ve o sürede de çevre yatırımları yapılsın. Soma'da izin veriyorsan mesele çevre meselesi değilmiş o zaman. Soma'da havayı kirletmiyor da burası mı kirletiyor? Bizim de aşımızı, işimizi düşünün. Bizi açlığa mahkum etmeye hiç kimsenin hakkı yok" dedi.

Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, gerekirse santrali terk etmeyeceklerini vurgulayarak, "Şuanda ne olacağımız belirsiz. Başta Sayın Bakanımız Mahir Ünal ve tüm bölge milletvekillerimizden, hükümet yetkililerinden herkesi düşünürken bizim de aşımızı ekmeğimizi düşünmesini istiyoruz. Soma'ya tanıdığınız toleransı bize de tanıyın. Bize de bir süre verin. Bu santral üzerinden şov yapıyorlar. İşçinin önüne düşüp Ankara'ya giderim diyenler vardı. 3 bin 500 kişi işsiz kalma tehlikesi yaşıyor. Neredesiniz? İşçinin dostu ancak işçidir. Hepimiz birimiz; birimiz hepimiz için diyerek ekmeğimizi korumaya çalışacağız. İşçinin ekmeğini hiç kimsenin siyasi meze yapmaya hakkı yok. Bunu da yaptırmayız. Gerekirse de santrali terk etmeyeceğiz. Ekmeğimizin peşinde olacağız. Bu daha başlangıç" şeklinde konuştu.

36 Yıllık Dev Uykuya Geçti

Afşin'de özel bir şirket tarafından işletilen Afşin-Elbistan A Termik Santralinde enerji üretimi geçici faaliyet belgesi alıncaya kadar durduruldu.

36 yıldır bin 355 MWe kurulu gücü ile ülke ekonomisine katkı sağlayan Afşin - Elbistan A Termik Santrali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM'den geçen termik santrali düzenlemesini veto etmesinin ardından, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince mühürlenerek faaliyeti durduruldu.

1975 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılan Afşin Elbistan A Termik Santrali 9 yıllık inşaat çalışmalarının ardından 1984 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından açılışı yapılarak 2 üniteyle enerji üretmeye başladı.

2018 yılında özel bir firmaya devredilen A Termik Santrali 34 yılda 120 milyar 499 milyon 910 bin kw/h saat elektrik üreterek ülke ekonomisine büyük katkı sağladı.

Yine Afşin'de bulunan 1.440 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin en büyük linyit termik santrali olan Afşin - Elbistan B Termik Santrali ise yapılan son denetimlerde çevresel yatırımlarını tamamladığı için geçici faaliyet belgesi aldı.

Geçici faaliyet belgesi alan Afşin - Elbistan B Termik Santrali, mevzuat gereğince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yapabilecek.

Editör: Haber Merkezi