Karakuz Barajının sulama alanlarının genişletilmesi konusunda AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç’a ayrıntılı bir dosya sunan Afşin Ziraat Odası Başkanı İbrahim Emiroğlu, mevcut projede sulama planı dışında kalan Kangal, Gaziosmanpaşa, Bakraç mahallelerinin sulama planına alınarak 51 bin dekar arazinin sulanabileceğini belirtti.

Türkiye’nin 4. Büyük tarım havzası olan Afşin – Elbistan ovası zengin ürün yelpazesi ve içerisinde barındırdığı verimli arazileri ile önemli bir paya sahip olduğunu ifade eden Emiroğlu, “Afşin-Elbistan Ovasının Afşin ilçe sınırlarında tarıma elverişli 636 bin 950 dekar arazi bulunmaktadır. Bunun 512 bin dekar alanı tarla arazisi, 120 bin dekarı alanı bağ ve bahçe arazisidir. Tarım arazisinin 270 bin dekarı sulu, geriye kalan 336 bin 950 dekarı kıraç arazi vasfındadır.” dedi.

Bölge tarım havzasında ana ürün olarak hububat, sanayi ve yem bitkisi yetiştirildiğini ifade eden Emiroğlu, “Bölgemiz de bulunan 17 bin dekarı tarım havzamız Hurman çayı, Magraözü çayı ve Arıtaş mahallemizden gelen çaylar vasıtasıyla cazibeli bir şeklide sulanmaktadır. Bu çayların tamamı yine hurman çayında birleşmektedir.  Ayrıca bölgemizde bulunan Karakuz barajı ile Afşin’de 131 bin 740 dekar tarım arazisi sulanmaya açılacaktır.  Altunelma, Arıtaş, Çobanbeyli, Kötüre, Berçenek, Ördek, Alimpınar ve Çomudüz mahallelerindeki tarım arazileri sulanması planlanmaktadır. Baraj, Hurman Çayı üzerinde kurulacaktır ve hurman çayından kadim su hakkı olarak yıllar önce zeminde yapılan arklar vasıtasıyla sulanan 17.000 dekar tarım arazisi sulu tarım arazisi iken kıraç tarım arazisine dönüşecektir. Sonuç olarak bu arazilerde tarım yapan çiftçilerimiz mağdur olacaktır.  Ayrıca yapılan Karakuz Sulama Planı çerçevesinde sulanacak olan alanların varlığına bakıldığında Afşin İlçesi içerisinde Hurman çayından sulama planı dışında kalan Kangal, Gaziosmanpaşa, Bakraç mahallelerimizin 51 bin dekarlık kısmı sulanmayan alan olarak kalmış barajın etkinlik alanı daraltılmıştır.” açıklamasında bulundu.

Hurman Çayı yatağının değiştirilmesiyle bazı bölgelerdeki sulu tarım faaliyetlerinin biteceğine değinen Emiroğlu, “Evveliyattan beri gelen sulanan tarım arazileri Hurman çayının yatağının değişmesi ile kıraç hale gelecek ve Karakuz Barajı sulama projesinin daraltılması sonucunda sulanabilecek arazimiz daralacak. Bununla birlikte bölge çiftçimizin gelirinde düşüş meydana gelecek bu da ülkemiz açısından Gayri Safi Milli Hasılamızı etkileyecektir. Çünkü birim alandan alınan gelir önemli ölçüde düşecektir. Yapılacak Karakuz barajı projesi ile 131 bin 740 dekar alanın sulu tarım yapılmasından elde edilecek gelir bölge çiftçisinin kalkınmasında pek de fayda sağlamayacaktır. Sulama alanında yapılan değişikliklerle sulanabilir tarım arazimizi 68 dekar daha artırabiliriz.” açıklamasında bulundu.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Emirolu ve beraberindeki çiftçilerin sorunlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bizzat ileteceğini belirterek, “Hurman Çayı üzerine inşa edilecek Karakuz Barajı ile Afşin Ovası’ndaki sulama problemi çözülecek ve ovada yetiştirilecek olan tarım ürünleri ülke ekonomisine katkı sağlayacak.” dedi.

Editör: Haber Merkezi