BAŞBAKAN'IN ALDIĞI ALTIN ÇİLEK AFŞİN'DE YETİŞTİRİLMEYE BAŞLADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kuruyemişçiyi ziyareti sırasında kilosunu 50 TL'ye satın aldığı altın çilek, Afşin’de üretilmeye başlandı.

BAŞBAKAN'IN ALDIĞI ALTIN ÇİLEK AFŞİN'DE YETİŞTİRİLMEYE BAŞLADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kuruyemişçiyi ziyareti sırasında kilosunu 50 TL'ye satın aldığı altın çilek, Afşin’de üretilmeye başlandı.

07 Ağustos 2010 Cumartesi 09:19
5219 Okunma
BAŞBAKAN'IN ALDIĞI ALTIN ÇİLEK AFŞİN'DE YETİŞTİRİLMEYE BAŞLADI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kuruyemişçiyi ziyareti sırasında kilosunu 50 TL'ye satın aldığı altın çilek, Afşin’de üretilmeye başlandı.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın pazar esnafı ziyareti sırasında aldığı bu vesile ile Türkiye'nin yakından tanımaya başladığı Altın Çilek, Afşin’de yetiştirilmeye başladı. Afşin İlçe Tarım Müdürlüğü’ne yapılan bir başvuru üzerine deneme olarak ekilen Altın Çilek,  ilk meyvelerini vermeye başladı.
Sevin Fidancılığın sahibi Kemal Özkök'ün fidanlığına ekilen Altın Çilek’i görmeye giden Afşin İlçe Kaymakamı Faik Arıcan, Afşin İlçe Tarım Müdürü Ömer Sevim ve Ziraat Mühendisi Şeyda Uluer ziyaret ettiler. Ziraat Mühendisi Şeyda Uluer bu bitkinin, şeker ve kolesterole çok iyi geldiği ve zayıflatıcı özelliği bulunduğunu söyledi
Altın Çilek hakkında bilgi veren Afşin İlçe Tarım Müdürü Ömer Sevim, “ Afşin İlçe Tarım Müdürlüğümüze müracaat eden Mehmet Ali Akbulut’un fidanlığında bir deneme bahçesi oluşturduk. Müdürlüğümüzde görev yapan Ziraat Mühendisi Şeyda Uluer bu bahçeyi oluşturdu.Ülkemizde çok yeni olan İlçemiz özelinde ve ilimizde de ilk kez yetiştiriciliği yapılan bu ürün Çiftçilerimize alternatif ürün olması hedeflenmektedir. Halen deneme bahçelerini gören diğer çiftçilerimiz merakla bu ürünün sonucunu beklemektedir. Dünyada talebi çok olan ve oldukça pahalı olan yer kirazı ülkemizde üretimi çok yeni ve az olmakla birlikte ilimizde bir ilk olarak ilçemizde yetiştirilmeye başlanmıştır” dedi.
Ömer Sevim konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Meyveleri Eylül-Ekim aylarında toplanıp kurutulur. Bitkinin anavatanı Güney Amerika’dır.Son yıllarda tedaviye yardımcı tıbbi bitkiler arasında kullanılmaya başlayan yer kirazı yaşlanmayı geciktirici etkisi dolayısıyla aranan meyveler arasında yer almaktadır. Ülkemizde yetiştiriciliği hakkında çok bilgi sahibi olunmayan yer kirazı yetiştiricilerinin çok ciddi paralar kazanacağı söylenebilir. Çünkü 1 dekara 1 1m dikim sıklığı ile 1000 bitki dikilebilmektedir. Bir bitkiden iyi bakım şartlarında 3 kg kadar ürün alındığı göz önüne alınırsa bu dekara 3 ton verim demektir. Sık sulamak dışında fazla bir bakımı olmayan yer kirazı 10tl ye satılsa dekara 30000 TL getirecek gibi gözükmektedir. Fiyatı daha düşük mesela 2 TL ye düşse bile bu defada dekara bitki sıklığını arttırıp yeni üretim teknikleri deneyerek yine dekardan 10000 TL'nin üzerinde gelir elde etmek mümkün olabilecektir. Pamuk, mısır ve buğday yetiştiriciliğinin artık kar etmediği için arazinin boş bırakıldığı birçok bölgemizde Yer kirazının iyi bir alternatif olduğunu söylemek mümkündür. Ancak bu türün yetiştiriciliğinde de ilk olmak bu karları elde etmek için gereklidir. İlkbahar da diktiğiniz bitkiden yazın ürün alabileceksiniz. Özel bir bakımı olmayıp özellikle çiftlik gübresi şerbet olarak kullanıldığında gelişimini arttıran ve suyu seven bir bitkidir.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner457

banner372

banner432

banner464

banner373