Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi, Afşin, Elbistan ve Göksun’daki pancar üreticilerinin sorunlarını dinlemek için bölgeye geldi.

Elbistan Ziraat Odası'nda gerçekleştirilen toplantıda Afşin, Elbistan ve Göksun’daki çiftçiler, tek tek söz alarak Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi'nden gelen uzmanlara sorunlarını dile getirdi.

Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ayrıca Mutlucan Şeker Fabrikası’nın sözleşme şartlarına uyup uymadığının belirlenmesi için de hem fabrikada hem de sahada inceleme yaptı. Sözleşmede uymayan noktaların ve konuların tespit edilmesi halinde tutulacak rapor doğrultusunda fabrikaya yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı Uzmanları Cemal Takmaz ve Fatih Zeren, Kahramanmaraş Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Mustafa Bozkurt, Afşin Tarım ve Orman İlçe Müdürü Muttalip Kurt'un katıldığı toplantının başkanlığını Elbistan Kaymakamı Özkan Demir yaptı.

Toplantıya başkanlık eden Elbistan Kaymakamı Özkan Demir, pancar çiftçisinin sıkıntılarını hafifletmek adına süreci başından beri takip ettiklerini söyledi.

Pancar alımlarının 26 Aralık’a kadar süreceğinin altını çizen Kaymakam Demir, "Fabrika ile vatandaşlar arasındaki konuları, tüm paydaşları ile toplantılar düzenledik. Ziraat Odası, muhtarlarımız ve fabrika yönetiminin katıldığı bu toplantılarda sorunları minimize etmenin yolları hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Tarım ve Orman İl Müdürümüz de bu konuda elinden geldiğince süreçle ilgili müdahalelerde bulundu. Sürecin içerisinde sağlanabilecek uzlaşılar sağlandı. Üzerimize düşeni elimizden geldiğince yapıyoruz. Bu konuda da önemli mesafeler alındı. Fabrika pancar alımlarına Aralık ayının 26’sına kadar devam edecek. Bugüne kadar da 278 bin ton pancar alımı yapılmış.” açıklamasında bulundu.

Kahramanmaraş Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Mustafa Bozkurt da, fabrikanın üretimi artırmak için kapasitesinin üstüne çıktığını belirterek, “Bir çözüm noktası bulmak ve asgari müştereklerde buluşmak amacındayız. Şeker fabrikası yetkilileri, tüm pancarın alınacağın teminatını bize verdi. Herhangi bir kötü hava şartı meydana gelmezse fabrika Aralık ayı sonuna kadar pancarı alacağını bize taahhüt etti. Küspeyle ilgili de belli bir noktaya gelindi. Fabrika şuanda kapasitesini zorladı ve üretimini arttırdı” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı Uzmanı Cemal Takmaz, çiftçilerin dile getirdikleri konuların ve fabrikadaki mevcut durumun bir rapor halinde bakanlığa sunulacağını ifade etti.

Takmaz, “Çiftçilerimizin sıkıntılarını dinlemek için buradayız. Çiftçilerimizin verdiği somut bilgiler eşliğinde inceleme yapacağız. Bunlarla ilgili gerçekten olup olmadığı ya da ne boyutta olduğunu tespit edeceğiz. Bu sıkıntılar ve dile getirilen konularla ilgili olarak fabrikada gerekli incelemeyi yapacağız. Bununla ilgili de raporlarımızı sunacağız. Seneye de aynı sorunların yaşanmaması için alınabilecek önlemleri değerlendireceğiz.Şeker Dairesi Başkanlığı olarak bütün fabrikaların denetimini biz yapıyoruz. Pancar üretiminin sürdürülebilir olması lazım. Fabrikanın çalışması lazım” diye konuştu.

Fiş dağılımında bazı sıkıntı ve adaletsizlik yaşandığına dönük iddiaların olduğunu hatırlatan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Bazı çiftçilerimiz pancarlarını tamamen yatırdı. Tabii burada da fiş dağılımında bazı sıkıntılar yaşandı. Fiş dağılımında yanlış yapıldığını duyduk. Fabrika yönetimi ile bunu görüştük. Bununla ilgili de bazı çalışanların işine son verildi. Bu sene ızdırabı çektik. Yeni yıla fabrika düzenini daha iyi kurar ve ekibini de sağlam yapar diye bekliyoruz” dedi.

Göksun Ziraat Odası Başkanı Selim Cüce ise, “Çiftçilerimiz üretip, milli ekonomiye katkı sağlamak istiyorlar. Zaman zaman çiftçilerimiz sıkıntı çekiyor. Biz, Göksun’daki kantarın çalıştırılmasını istedik. Bu sayede Elbistan ve Afşin’deki çiftçilerimizin de yükü hafiflerdi. Göksun çiftçisi, pancarını ilçedeki kantara teslim ediyordu ama kantar kapanınca Elbistan’a getirmek zorunda kaldı. Bu da mağduriyetlere yol açtı. Çiftçilerimiz, bu meselede çok sağduyulu ve sabırlılar.”diye konuştu.

Çiftçiler, asıl sorunun, Mutlucan Şeker Fabrikası’nda pancar alımında çiftçiler arasında adaletsiz davranılmasından kaynaklandığını iddia ettiler.

Pancarların büyük bir kısmını söktüklerini ve tarlalarında silo halinde beklediğini kaydeden çiftçiler, “Pancarlarımızın büyük bölümü söküldü. Silo yapmak mecburiyetinde kaldık. Tarlalarımızda pancarlarımız bekliyor. Randevu sisteminde aksaklık ve bazı yanlış uygulamalar var. Döküm makineleri yeterli şekilde çalışmıyor. Traktörler 3- 4 günde 1 römork pancarı ancak yatırabiliyor. Biz, alımın daha hızlı yapılmasını istiyoruz. Çiftçinin halinin görülmesini istiyoruz. Fabrikayı alanların bize verdiği sözlerin tutulmasını istiyoruz. İmzaladığımız sözleşmenin gereğinin yapılmasını talep ediyoruz. Avans ve şeker ödemelerinin yapılmasını istiyoruz. Tarlada bekleyen pancarın zahmeti ve masrafı 3’e katlanacak. Ayrıca tonaj olarak da kaybımız var. Tarlada bekleyen pancarımız fire veriyor. Çiftçinin bu sorununa çözüm bulunmasını istiyoruz” şeklinde konuştular.

Mutlucan Şeker Fabrikası Ziraat Bilim Yetkilisi Emer Mert ise, günlük 5 bin 500 ton pancar dökümü yapıldığından bahsetti. Mert, “Otomatik boşaltım makinemiz ve seyyar boşaltım 1 makinemiz sabaha kadar çalışıyor. Şuan günlük 5 bin 500 ton pancar dökümü var. Verdiğimiz randevu 6 bin ton. Son 3-4 gündür iyiye giden bir durum söz konusu. Küspede de yönetim kurulumuz artırıma gitti” açıklamasını yaptı.

 Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı Uzmanları Cemal Takmaz ve Fatih Zeren, toplantının ardından Mutlucan Şeker Fabrikası’na geçerek incelemelerde bulundu.

Editör: Haber Merkezi