Afşin'e bağlı Çoğulhan Mahallesinde ikamet eden 68 yaşındaki eski muhtar Sefer Yanık, gecesini gündüzüne katarak vatandaşlara sigarayı bıraktırmak için 5 yıldır tek başına mücadele veriyor.

14 yıl önce sigara yüzünden kanser olan babasını kaybetmesi üzerine sigaraya savaş açan Sefer Yanık, 23 yıl muhtarlık yaptığı eski ofisinde tiryakilere sigarayı bıraktırmaya çalışıyor.

Yanık, özel ofisinin duvarlarını ise sigarayı bırakanların cebinden aldığı sigara paketleri süslüyor. Sigarayı ete, kemiğe büründüren eski muhtar, 'sigaranın babası', 'sigarının anası', 'sigaranın dişi', 'sigaranın yavrusu', 'sigaranın tabutu' gibi sigaraya değişik şekiller vererek sigaraya topyekun savaş açtığını belirtti.

40 metrekare büyüklüğündeki eski muhtarlık ofisini boş sigara paketleriyle ve sigaranın zararlarını anlatan kitaplarla dolduran 4 çocuk babası Sefer Yanık, babası Mehmet Yanık’ı 14 yıl önce sigara nedeniyle kaybettiğini belirterek, 5 yıl içerisinde 256 bin kişiyle görüşerek sigarayı bıraktırmak için ikna etmeye çalıştığını ve sigaraya karşı savaş başlattığını kaydetti.

Kendisinin de yıllar önce sigara içtiğini belirten Yanık, " Benim babam, sigara içtiğinden dolayı dudak kanserine yakalandı. Babamı tedavi için götürdüğüm Ankara Onkoloji Hastanesinde dudağını keserek elime verdiler ve sigaranın insanın en büyük düşmanı olduğunu o zaman anladım. İlk önce kendim sigarayı bırakmak için 7 yıl mücadele verdim. Bu süre içerisinde sigarayla konuştum. Sigaranın bütün bilgisini, insana ne gibi zararlar verdiğini öğrendim." diye konuştu.

5 yılda 256 bin kişiye ulaşarak sigara bıraktırmak çabası verdiğini ifade eden Yanık konuşmasına şöyle devam etti:

" Sigarayı tiryakisi olan vatandaşları karşıma alarak erkek gibi konuşuyorum ve sigaranın bütün zararlarını anlatarak sigarayı bıraktıklarına dair 'erkek sözü' alıyorum. İkna ettiğim kişileri ajandama kaydederek üye yapıyorum ve imza alıyorum. Birçok ajandam var ve 5 yıl içerisinde 256 bin kişiyle görüşerek sigaradan kurtulmaları için üye yaptım. Afşin'in nüfusu yaklaşık 82 bin kişiye yakın ve 81 bin 500 kişi sigara içiyor. Benim elime fırsat verilse Afşin'de, Elbistan'da, Kahramanmaraş ve ulaşabildiğim her yerde bir tane fakir insan bırakmam. Sigara, içenin gözü görmese de ev ekonomisine çok zarar vermektedir. Bir kişi sigara kullanmadığı zaman hem sağlıklı olacak hem de kendi ekonomisine yararlı olacak"

 Elinden geldiğince çok insana ulaşmak için çaba sarf ettiğini söyleyen Yanık" Bizim bu bölgede Çarşamba günleri Afşin pazarı kurulur. Bu günlerde insanlar daha yoğun olur ve ben de kahve kahve, okul okul, ev ev gezerek vatandaşların ellerinden sigaraları topluyorum. Dostlarıma ve vatandaşlara yalvararak, küçüklerimizin gözlerinde öperek sigarayı bırakmalarını istiyorum.  Topladığım sigaraları imha ediyorum ve boş paketlerini eski muhtarlık ofisimde sergiliyorum. Sigaranın zararlarını anlatan 9 bine yaklaşık çalışmam var. Bu çalışmaların hepsini karşılıksız ve gecemi gündüzüme katarak hazırladım. Vatandaşlarımıza sigara illetinden kurtulması için hizmet etmeye çalışıyorum.

"Sigara bırakma sözleşmesi imzalatıyorum"

 Sigara bıraktırma sözü aldığım vatandaşları üye yapıyorum ve adı, soyadı ve telefon numarası bulunan, 'Sözüm nebimizin sözü, bindiğim gemi Nuh'un gemisi söz, sabrım Hz. Eyüp'ün sözü söz, tövbe olsun sigaraya' sözleşmesini imzalatarak sigarayı bıraktığına dair söz alıyorum. Aldığım sözleşmeleri dosyalıyorum ve saklıyorum. " açıklamasında bulundu.

Sigaranın zararlarını anlatan yüzlerce şiiri olduğunu belirten Yanık, şu ifadeleri kullandı:

" Gittiğim yerlerde daha etkili olması ve vatandaşların ilgisini çekmek için sigaranın verdiği zararlarla alakalı şiir okuyorum.

Alo, tiryaki dostum ben sigarayım,

Annem ot, babam duman, kimliğim belirsiz,

Öldürdüğüm insanların haddi sınırı yok,

Ben sigarayım içme,

İçersen belini büker, cebini, ciğerini yakar yıkarım. ' gibi şiirler okuyorum. Sigaranın zararlarını anlatan kitapların bulunduğu kendime ait kütüphanem var. Kütüphaneme gelen vatandaşlara sigaranın zararlarını anlatıyorum. "

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nün kendisi için çok önemli olduğunu belirten Yanık, son olarak " Vatandaşlarımıza sağlıklarını bozmadan, ciltlerini bozmadan, evin bütçelerini bozmadan 9 Şubat'ta herkesi sigarayı bırakmalarını rica ediyorum. " açıklamasında bulundu.

Çoğulhan Mahallesinde ikamet eden Nahit Sümbül ise eski muhtar Sefer Yanık'ın vatandaşlara sigarayı bıraktırmak için yoğun mücadele verdiğini belirtti.

Sümbül, " Sefer amcamızdan Allah razı olsun. Sigarayı vatandaşlara bıraktırmak için Çoğulhan, Afşin ve Kahramanmaraş bölgesini gezerek çalışmalarını yapıyor. Sigaranın zararlarını ve ekonomik olarak etkisini anlatıyor. " dedi.

16 yaşındaki Furkan Zencirkıran ise, boş zamanlarımda Sefer Yanık'ın yanına geldiğini belirterek, " Sefer Hocamızın yanına gelip gidiyorum ve mahallemizde sigara içenleri anlatıyorum. Kendiside anlattım kişileri bularak sigara içmemesi yönünde uyarıda bulunuyor" diye konuştu.

3 yıl önce sigara içmeyi bırakan Ali Akbulut, tütün kullanmamaları için Yanık'ın adeta kendilerine yalvardığını belirterek, "Onunla da kalmadı 3-4 gün bizi ikna etmeye çalıştı. Bana sigarayı bıraktırdı. Ben 3 yıldır sigara içmiyorum. İyi ki de bırakmışım çünkü sigaradan nefes darlığı çekiyordum. Bize yemin ettirdi. Allah ondan razı olsun." dedi.

Sefer Yanık'ın mahallede sigara içenlere öğüt vererek sigaradan uzak durması için çalışmalar yaptığını söyleyen 15 yaşındaki Mutlu Zencirkıran, " Sefer Hocamız, mahallede sigara içenleri araştırıyor. bulduğu zaman tatlı dille uyarıyor. Sigarayı bırakmayanları ise aileleriyle görüşerek uyarıyor. Sefer Hocamız vatandaşlara sigarayı bıraktırmak için çabalıyor" açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi