Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde 8 Ekim 2012 günü santralin 3. ünitesine ait türbinin devre dışı kalması nedeniyle tribün ve jeneratörde meydana gelen arızanın giderilmesi amacıyla 28 Ocak 2014 günü yapılacak olan ihale, 17 Şubat 2014 tarihine ertelendi.
Afşin-Elbistan B Termik Santrali 3. ünite türbin-jeneratör onarımı amacıyla 17 Şubat 2014 günü saat 14.00’da EÜAŞ Genel Müdürlüğünde ihale yapılacak. Daha önce 28 Ocak’ta yapılacağı açıklanan ihale, firmaların hazırlanamaması nedeniyle bu tarihe ertelendi.
8 Ekim 2012’de meydana gelen olayda, santralin 3. ünitesine ait türbinin devre dışı kalması nedeniyle türbin ve jeneratörde arıza meydana gelirken, ünitede elektrik üretimi durmuştu.
17 Şubatta yapılacak olan ihale nedeniyle hazırlanan şartnamede, “Afşin-Elbistan B Termik Santrali türbin ve generatör Japon Mitsubishi firması tarafından projelendirilip imalatı yapılarak, 2005 yılında devreye alınmıştır. 8 Ekim 2012 tarihinde Türbin ve Generatör sisteminde arıza meydana gelmiş olup; Yüksek-Orta Basınç Türbini: Ana stop vanaları, governing vanaları ana gövde demonte durumda olup rotor yerinden çıkarılmıştır. Alçak Basınç Türbini: Ana gövde demonte durumda olup rotor yerinden çıkarılmıştır. Generatör: Eşanjörler, hidrojen sirkülasyon fanı, Generatör yıldız noktası demonte durumda olup rotor yerinden çıkarılmıştır” denildi.
 
30 Aralık’taki ihale iptal edildi:
Diğer yandan Afşin-Elbistan B Termik Santrali 2. ünite kazan binasında meydana gelen yangın sonrası oluşan hasarın giderilmesi ve sistemin devreye alma işlerinin anahtar teslimi yapılması işi ihalesi ise iptal edildi. Afşin-Elbistan B Termik Santralinin 2. ünite kazanının 50 nolu toz kömür filtresinde 17 Şubat 2013 tarihinde çıkan yangında, ünitenin kazan kısmı büyük oranda zarar görürken, elektrik üretimi bu ünitede tamamen durmuştu.
İhalenin ileri bir tarihte yeniden yapılacağı açıklanırken, EÜAŞ Ticaret Daire Başkanlığı tarafından yapılacak ihaleye göre, santralin 2. ünitesinde yapılması planlanan çalışma şu şekilde:
“Afşin-Elbistan B Termik Santrali İsletme Müdürlüğü II. Ünite kazan binasında meydana gelen yangın sonrası oluşan çelik konstrüksiyon ana bina, elektrik kablo ve taşıyıcılar, enstrümantasyon, kabin ve ekipman elektromekanik kontrol valf ve aktüatörler, elektronik kontrol odası, pano ve trafo odası, asansör kovası, borular, gaz kanalları, askı sistemleri, brüden filtreleri ve taşıyıcı ayakları elemanlarının (tüm profiller, platformlar, korkuluklar, cephe kaplamaları v.b.) hasarlı olanların değiştirilmesi ve özellikle hasarlı olan bina taşıyıcı sisteminin yenilenmesi için demontaj-montaj ve sistemin devreye alma işlerinin anahtar teslimi yapılmasının teminen yüksek düzeyli danışmanlık hizmetleri sağlamaktır.”
 
Müsteşar Kilci incelemelerde bulunmuştu:
Afşin-Elbistan B termik Santrali 2. ve 3. ünitelerinde yaşanan arıza ve yangın hasarının giderilmesi amacıyla yapılan çalışmaları yerinde inceleyen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci ve EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Santral Müdürü Mustafa Has’tan bilgi almıştı.
 
Editör: Haber Merkezi