Afşin Hükümet Konağı Konferans Salonunda düzenlenen konferansta,  Azerbaycan Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, Türkiye ve Azerbaycan'ın  kardeş ülkeler olduğuna vurgu yaptı.

Programın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven;”Dili, dini, tarihi, coğrafyası, duygu ve düşünce dünyası, kaderi ve daha pek çok şeyi aynı milletin iki ayrı devletidir, Türkiye ve Azerbaycan. Bu öyle bir kardeşliktir ki, ortak paydada acılar var, sevinçler var, kederler var. Tarih boyunca pek çok kez sınanmış ve her sınavla daha da büyüyerek, güçlenerek bugünlere ulaşmış olan bu kardeşlik bağımız, bu soy bağımız, din bağımız sonsuza dek sürecektir. Ne yazık ki bugün, Azerbaycan topraklarının % 20'si Ermenistan'ın işgali altında olup, 1 milyondan fazla Azeri kardeşimiz topraklarından sürülmüş, mülteci olarak çok zor koşullarda hayat mücadelesi vermek zorunda bırakılmıştır. Türkiye, Azerbaycan'ın 20 yıldan uzun bir süredir devam etmekte olan bu büyük kederini samimi olarak paylaşmakta, azaltmak yönünde yoğun gayret sarf etmektedir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da hepimiz adına bir taahhüt olarak ifade ettiği gibi "Azerbaycan için Karabağ konusu ne denli bir kanayan yaraysa, bilinmelidir ki bizim için de o denli kanayan bir yaradır. Bu konunun da sonuna kadar takipçisiyiz, bundan sonra da takipçisi olmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Birlik ve beraberliğin önemine işaret eden Paşayeva, "Birlik, beraberliğimiz, kardeşliğimizi bu coğrafyada el ele vereceğiz ki, gözyaşlarını durduralım. Bu kısımda gücümüzü artıralım ki haksızlıklara karşı mücadele edelim. Gücümüzü artıralım ki, bölgemizde oynanan oyunların farkına varalım çünkü bu oyunların bedelini ödeyenler bu topraklarda yaşamını sürdüren bizim adamımız . Acısını çektik, bu nedenden bu oyunlara izin vermemek için birliğimizin, beraberliğimizin daha iyi olması lazım gelir , bu fikir etrafında birleşmemiz lazım gelir." diye konuştu.

Sözde Ermeni soykırımı iddialarına daha çok mücadele edilmesi gerektiğini ve bu konuda gençlerimize çok iş düştüğünü söylen Azerbaycan Milletvekili Paşayeva, " Bizim gençlerimiz kendi tarihlerni çok iyi araştırmalı ve bilgi yüklü olmalılar. Çünkü biri Ermeni Soykırımı olmuştur diye konuşursa, ona anında hayır öyle birşey olmadı orada şu hadiseleler yaşandı diyebilmeli. Gençlerimiz internet başında harcadıkları vakitlerinin % 20 sini kendi tarihini araştırarak geçirmeli. Coğrafyamız üzerinde büyük oyunlar var. Ortadoğu'ya baktığınız zaman büyük oyunların ne olduğunu görebilirsiniz. Bugünlerde Müslüman coğrafyasının yükü bizim insanımız üzerindedir. Müslüman dünyasını bitirecekler ya da biz bu oyunları bozacağız. Bu oyunları bozmanın yolu da birlik ve dayanışmadır. Bakın ne türlü belalar üretiyorlar. O belalar bizim içimize de getirilmek istenecek. Birlik, beraberlik içerisinde buna izin vermeyeceğiz. Ona göre de bu konularda daha çok çalışacağız.

Papa Francis’in, soykırım iddialarına destek veren sözlerine de değinen Paşayeva, “Yalanları gerçek gibi aktarmak kendine din adamı diyen birine yakışmıyor. Papa büyük bir hata yaptı. Tüm dünyada yaşayan Türk kökenli insanların uyanması gerekir. Sözde Ermeni soykırımı iddialarının arkasında nasıl bir oyun oynandığını görerek, çalışmalarımızı artırmamız ve çok yanlış bir ifade kullandığını ispatlamamız gerekir” dedi.

Yaklaşık iki saat süren konferans sonunda Milletvekiline Eshab-ı Kehf tablosu hediye edildi ve davetliler milletvekili ile hatıra fotoğrafı çekildiler.

Konferansa, Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy, AK Parti İlçe Başkanı Şeref Kırbıyık, Belediye Başkan Yardımcılar, sivil toplum örgütü temsilcileri, kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.


Editör: Haber Merkezi