Afşin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhammet Aysan, 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan “Halk Sağlığı” haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Doktor Aysan, sağlıklı olmanın her yaşta, herkes için önemli olduğunu belirtti.
Afşin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aysan, "Halk sağlığının önemini vurgulamak amacıyla; her yıl 3-9 Eylül “Halk Sağlığı Haftası” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Koruyucu Sağlık Hizmetleri ve Halk Sağlığı çalışmaları tedavi edici hizmetlere nazaran etkisi uzun vadelerde ortaya çıkan, sabır gerektiren uzun çalışmalar gerektirdiğinden, toplum bilincini arttırarak, hastalık meydana gelmeden önlemek ve kişilerin hayat standardını yükseltmek, halk sağlığı çalışmalarımızın temel amacıdır." dedi
Aysan, sağlıklı olmanın her yaşta, herkes için önemli olduğunu kaydetti.
 ‘Sağlıklı yaşamak için doğru sağlık bilgisi ve hastalıklardan koruyucu önlemleri almanın yanı sıra hastalık oluşturmayacak biçimde davranmak ve gereken doğru sağlık davranışlarını uygulamak gerekir’ diyen Aysan, “Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi konusunda kişilerde farkındalık oluşturmak, sağlıklı olmak ve sağlıklı yaşamaya yönelik toplum bilincini arttırmak, hastalık meydana gelmeden önlemek halk sağlığı çalışmalarının ana amaçlarıdır. Kalp damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıklar önemli sağlık sorunları arasında yer alır. Bulaşıcı olmayan hastalıklar kişilerin sağlıklı yaşam koşulları ve davranışları ile önlenebilir niteliktedir. Kalp hastalıkları, inmeler, tip 2 diyabet ve kanser gibi hastalıklar alkol ve tütün kullanımının olmaması, sağlıklı beslenme, fiziksel hareketlilik gibi doğru sağlık davranışlarıyla önlenebilir."şeklinde konuştu.
 Yanlış beslenme ve fiziksek hareketsiziliğin tüm dünyada önemli bir halk sorunu olduğunu ifade eden Aysan, " Yanlış beslenme ve fiziksel hareketsizlik tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezitenin nedenlerindendir. Obezite gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin önemli sorunu haline gelmiştir.Ülkemizde son yıllarda obezite görülme sıklığı yüzde 15-16’lara çıkmıştır. Bu oran kadınlarda yüzde 40, erkeklerde yüzde 20 civarındadır. Toplumumuzda kilolu olmak olumlu, zayıflık ise olumsuz olarak değerlendirildiği için bu konuda toplum bilinci oluşturmak oldukça zordur. Teknolojik gelişmeler sayesinde rahat yaşamaya alışılması, otomobillerin sayısının günden  güne artması, merdiven yerine asansör kullanılması gibi değişik birçok faktörlerle obezite artmaya devam etmektedir. Bu faktörlerin en önemlisi yanlış beslenmedir. Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi obeziteyle savaşmanın en etkili silahıdır. Bu nedenle sağlıklı yaşamak için beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemeniz gerekir. Fiziksel hareket azlığı ve  hareketsiz bir yaşam şekli, obezite ve kilo artışına neden olarak kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi birçok kronik hastalığın oluşma riskini de arttırır. Düzenli fiziksel  aktivite sağlıklı yaşam süresini ve kalitesini arttırır, vücut ağırlığını dengede tutar, yağ dokusunu azaltarak şişmanlığı önler, kemik yoğunluğunu arttırarak kemik hastalıklarını önler, kalp damar hastalıkları riskini azaltır, çocuklarda sağlıklı büyüme ve gelişmeye yardımcı olur,  yaşlılarda günlük aktiviteleri sürdürebilme yeteneğini geliştirir. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak ilçemizde sağlığın korunması ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir." şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi