Kahramanmaraş Barosu'na kayıtlı bazı avukatlar, adli kolluk yönetmeliğine getirilen değişiklikle ilgili basın açıklaması yaptı.
Kahramanmaraş Adliyesi önünde toplanan avukatlar adına basın açıklamasını okuyan Av. Barış Antürk, adli kolluk görevlilerinin, cumhuriyet savcılarının adli görevlere ilişkin emirlerini yerine getirmekle görevli olduğunu söyledi. Adli kolluğun, soruşturmalara ilişkin görevlerini yaparken idare amirlerine bağlı olmaması ve sadece cumhuriyet savcısına bilgi verip, emir ve talimatları doğrultusunda hareket etmesinin kuvvetler ayrılığı ilkesinin ve yargı bağımsızlığının bir gereği olduğunu kaydeden Antürk, şöyle konuştu:
“Yargının kurucu unsurlarından biri olan savcılık kurumu ve değerli mensupları yürütme organına tabi değildir. Aksine bu meslektaşlarımız cumhuriyetin bağımsız savcılarıdırlar. Aksi durum soruşturmaya ve doğrudan yargı erkine yürütmenin müdahalesi anlamına gelir ki, bu da Anayasa’ya aykırılık teşkil ettiği gibi hukukun üstünlüğüne vurulmuş büyük bir darbedir. Yine ‘adli kolluk görevlileri, el koydukları olayları, yakalanan kişilerle uygulanan tedbirleri emrinde çalıştıkları cumhuriyet savcısına derhal bildirmek ve bu cumhuriyet savcısının adliyeye ilişkin bütün emirleri gecikmeksizin yerine getirmekle yükümlüdür. Yukarıda bahsettiğimiz bu gelişmeler cumhuriyet savcılarını ve dolayısıyla yargı erkini, yürütmenin bir kolu ve temsilcisi olan mülki amirlerin, adeta memuru kılınarak vesayet altına alma girişimidir. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da belirttiği gibi, yargı, yargı erkine sahip çıkmak zorundadır; aksi takdirde savcının üzerinde, idarenin mutlak tahakkümü olacaktır. Hepsinden önemlisi yurttaşın da yargısal güvence hakkı elinden alınacaktır. Unutmayalım ki, adil bir şekilde ve bağımsız olarak işleyen hukuk düzeni hepimizin ihtiyacıdır.”
Editör: Haber Merkezi