5 gün süren ziyaretler sonunda Sword Otel’de düzenlenen dönüş toplantısında özel açıklamalarda bulunan Almaya Öğrenci Koordinatörü Salime Crioteo, Polonya Öğrenci Koordinatörü Kingo Zeollewsko-Lontkowska ve İspanya Öğrenci Koordinatörü Manta Tunmo, Kahramanmaraş ve ilçelerine hayran kaldıklarını söylediler.
Türkiye’de Kahramanmaraş’ı tercih etmelerinin sebebini Afşin İlçesinde bulunan Yavuz Selim İlköğretim Okulu’nun kardeş okul ilan edilmesinden kaynaklandığını ifade eden Almaya Öğrenci Koordinatörü Salime Crioteo, “Kahramanmaraş’ı bölgelerimizde hiç duymadık. Hatta turistik bir yer olmadığı dahi bize söylenmişti. Bu rağmen Kahramanmaraş ziyaretimiz öncesi çok heyecanlandık. Bazı olumsuz yönde duyumlarımız olmuştu. Ama buraya geldiğimiz çok iyi insanlarla karşılaştık” şeklinde konuştu.
Kendileri ile birlikte gelen öğrencilerin Türk ailelerinde kaldıklarını ifade eden Polonya Öğrenci Koordinatörü Kingo Zeollewsko-Lontkowska ise, “Kendimizi evimizde hissettik. Ön yargılı düşüncelerimizden dolayı mahcup olduk. Özellikle doğası çok güzel olması ilgimizi çekti. ‘Avrupa kimliğine giden yol’ projesi kapsamında buradayız. Ziyaretlerimiz sırasında gelenekleri, görenekleri, resmi ve dini bayramları ile okul sistemlerini inceleme fırsatımız oldu. Okulların özellikle öğrencileri direk meslek hayatlarını hazırlanması dikkatimizi çekti. Hatta bu sistemi kendi ülkelerimizde örnek göstereceğiz” dedi.
İspanya Öğrenci Koordinatörü Manta Tunmo ise, “Türk öğrencilerin yaşları küçük olmasına rağmen konuları ve kendilerine yöneltilen dersleri üst seviyede ciddiye almalarına hayran kaldık. Ama bizde de ezbere dayalı bir eğitim sistemi yok. Avrupa Birliği bu projelere ve okullara maddi açıdan destek olması çok önemli. Bu projeler sayesinde bir birbirlerimizi tanımak ve ön yargılarımızdan kurtulmak için çok büyük bir adım olduğunu düşünüyoruz” diye konuşlar.
Kahramanmaraş’ta Kale, Elbistan’da Pınarbaşı, Afşin’de Tanır Beldesi ve Eshab-ı Kehf’i ziyaret eden öğrenciler ve öğretmenler, kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlayan Sword Otel yetkililerine ve kardeş okul yönetimine de teşekkür ederek, Elbistan’dan ayrıldılar.
Editör: Haber Merkezi