Son yıllarda astronot gıdasının ham maddesi olarak tanınan "kinoa", Afşin'de ekilmeye başlandı.

Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 5 dekarlık bir alana ekilmeye başlanan kinoa'nın araziye uyumu ve verime bakılarak ilerleyen yıllarda bölge çiftçisi için alternatif ürün olarak ekilmesi planlanıyor.

Kinoa bitkisinin buğday ve çeltiğe alternatif ürün olabileceğini kaydeden Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, " İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak ilçemizin tarımına yeni bir ürün kazandırmak amacıyla ülkemizde henüz üretimi olmayan 'kinoa' adı verilen, tamamını ithal ettiğimiz bir ürünün denemesini yapıyoruz.Kinoa ayrıca buğday ve çeltiğe alternatif olarak vitamin bazında da çok zengin bir besin.  Afşin'imizde 5 dekarlık bir alanda, kuru ve sulu alanlardaki kinoa bitkisinin verim ortalamalarını değerlendireceğiz. Eğer ekilen üründen verim alabilirsek bölge çiftçilerimizin ekmesi için teşvik edeceğiz." dedi.

Kinoa bitkisinin buğday ve arpa ürünlerindeki gibi mibzerle ekimi yapıldığını ve biçer döverle hasat edildiğini söyleyen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kurt, " Kinoa adı verilen ürün başka ülkelerden ithal edilmekte ve sadece büyük marketlerde bulunmakla birlikte kilosu 50 TL'den satılmaktadır. Milattan önce 7 binli yıllardan buyana tahıl olarak kullanılıyor ve kuraklığa dayanıklı kinoa'da A,B,C,D,E ve K vitaminlerini içermektedir. Bu özelliğinden dolayı astronot yiyeceği olarak bilinmektedir. Astronotlar, uzay yolculuğu esnasında az yer kapladığı için yanlarına gıda olarak kinoa'yı tercih etmekteler. Ekilen alanda isteğimiz verimi alabilirsek, önümüzdeki yıllarda tüm çiftçilerimize tavsiye ederek ekim alanlarını genişleteceğiz. " açıklamasında bulundu.

Alternatif ürün çalışmaları kapsamında Afşin'de başka ürünler içinde deneme çalışmaları yapıldığını söyleyen Kurt, " Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak alternatif ürün çalışmaları kapsamında 5 dekarlık alanlara aspir, çerezlik kabak çekirdeği ekimini gerçekleştirdik. Bu ürünlerin verimlerini teknik personellerimizle kontrol ediyoruz. Çiftçilerimiz için ekonomik değeri olan verim elde edebilirsek bu ürünlerimizi bölge çiftçilerimize tavsiye edeceğiz. Ayrıca çalışmalarımızda bizden teşvik ve desteklerini esirgemeyen Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy'a ayrıca teşekkür ediyorum." diyerek konuşmasını tamamladı.

Kinoa Nedir ve Faydaları Nelerdir?

2013 yılı Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü tarafından “Uluslararası Kinoa Yılı” ilan edildi. Güney Amerika başta olmak üzere ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketilen ancak ülkemizde henüz çok kişi tarafından bilinmeyen kinoa vücut için gerekli tüm amino asitleri içermektedir. “Kinoa nedir” sorusuna verilecek en kısa yanıt “bir tahıl türüdür” olacaktır. Tahıl olarak kabul edilmesine karşın kinoa aslında aynı adlı bitkinin yemişlerinden elde edilmektedir. Dünya çapında gün geçtikçe popülerleşmesinin ana nedeni ise “besin değerinin” oldukça yüksek olmasıdır. Pirinç veya arpa gibi pişirilebilir. Ayrıca pişirme süresi, örneğin pilava göre oldukça kısadır (10-15 dakika).

Kinoa Bitkisi

Kinoa bitkisi 1-2 metreye kadar uzayan uzun ömürlü bir bitkidir. Bolivya ve Peru’da, And Dağlarının çorak yamaçlarında doğal olarak yetişen kinoa, tarihi kayıtlara göre bu bölgede M.Ö. 3000-5000 yılından beri yerliler tarafından yetiştirilmektedir. Şili ve Peru’da bulunan antik mezarlarda bitkinin gıda olarak tüketildiğine dair arkeolojik keşifler yapılmıştır. İspanyol kaşiflerin kıtaya gelmesiyle birlikte kinoa Güney Amerika geneline, daha sonra da Avrupa kıtasına yayılmıştır.

Kinoa bitkisinin aşırı sıcak ve aşırı soğuğa karşı dayanıksız olması ve en uygun iklim koşullarının And Dağları eteklerinde bulunması, Peru ve Bolivya’nın dünyanın en büyük kinoa üreticileri olmasını sağlamaktadır. Ancak bitki tohumları üzerinde yapılan değişikliklerle, Güney Amerika kıyı şeridi iklimlerinde yetişebilmesi için yapılan araştırmalar devam etmektedir.

Editör: Haber Merkezi