Türk Halk Müziğine bağlamaları, söz ve besteleriyle nefes veren son asrın büyük halk ozanı Aşık Mahzuni Şerif vefatının 20. yılında Afşin'de anıldı.

Afşinli halk ozanı, Afşin Meslek Yüksekokulu ve Afşin Sağlık Yüksekokulu tarafından Hayati Vasfi Taşyürek Konferans salonunda düzenlenen etkinlikte yad edildi.

Etkinlikte konuşma yapan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven Afşin'in ozanlar diyarı olduğunu belirtti.

Afşin'de geçmişte birçok ozanın yetiştiğini ve bu kültürün devam ettiğini aktaran Güven, "Üzerinde yaşadığımız topraklar çok el değiştirmiş ve tarihçiler tarafından da gel git coğrafyası olarak adlandırılmış. Ülkemizin dünya üzerindeki konumu nedeniyle jeopolitik önemi o kadar fazla ki tarih boyunca birçok medeniyetin ilgisini çekmiştir. Bu coğrafyanın en önemli geçiş noktalarından biride üzerinde bulunduğumuz Afşin-Elbistan bölgesi olmuştur. Tarih boyunca birçok kültür geçişine tanık olan bölgemizden çok sayıda halk ozanı yetişmiştir. Kahramanmaraş nasıl şairler şehri olmuşsa Afşin'de asrın ozanı Mahzuni Şerif, Hayati Vasfi Taşyürek, Aşık Yener ve daha sayamadığımız birçok aşık ve ozanımızla ozanlar diyarı olmuştur. Vatanın, milletin dertleriyle dertlenen ozanlarımızın harman olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz." açıklamasında bulundu.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı da, "Âşıklık, ozanlık Anadolu'dan başlayıp balkanlara oradan da Doğu Türkistan'a kadar uzanan bir geleneğin temsilcisidir. Âşık, bazen hüzünlü, bazen sevinçli ve hasret kokan kendi içlerindeki ve toplumun derin duygularını sazın teline döken ve toplumu bulunduğu yerden alıp başka bir dünyaya taşıyan halk ozanlarıdır. Bu ozanlarımızı ne kadar saygıyla ansak azdır. Anadolu'da yetişmiş, toplumun gönlünde yer etmiş ozanlarımız aramızdan ayrılsa da nasıl gönüllerde yaşadığını göstermek için bu tür anma etkinliklerine önem veriyoruz. Etkinlikte emekleri olan Afşin Meslek Yüksekokulumuza teşekkür ediyorum. Vefatının üzerinden 20 yıl geçen halk ozanı Aşık Mahzuni Şerif'i saygıyla anıyoruz" diye konuştu.

Aşık Mahzuni Şerif'in isminin verildiği bir kampüste görev yapmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Afşin Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tamer Rızaoğlu, "Geçtiğimiz yıllarda pandemi şartları nedeniyle okulumuzda Aşık Mahzuni Şerif'i anma etkinliklerini düzenleyemedik. Normale geçişin ardından Aşık Mahzuni Şerif'in vefatının 20. yılında anmak için bir araya geldik. Anma etkinlikleri kapsamında Aşık Mahzuni Şerif'e atfen bahar şenlikleri, spor müsabakaları ve söyleşiler gerçekleştirdik." ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından "Kendi Penceremden Beş Ünlü Ozan" isimli kitabın yazarı Abdülhakim Eren, kitabına konu olan Aşık Mahzuni Şerif'in hayatı ve felsefesi hakkında katılımcılara bilgi verdiği etkinlikte Aşık Mahzuni Şerif Yerleşkesi Spor Şenliklerinde dereceye giren takımlara ödülleri verildi.

Anma etkinlikleri kapsamında ayrıca ozanlar ve Afşin Meslek Yüksekokulu öğrenci korosu tarafından Aşık Mahzuni Şerif türküleri seslendirildi.

Programa, Aşık Mahzuni Şerif'in kardeşi Salman Cırık'ın yanı sıra kaymakam adayı Koray Acıpayam, Afşin İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Özgür Gümüşay, İlçe Emniyet Müdürü Metin Cengiz, kamu ve kurum amirleriyle öğrenciler katıldı.

Editör: Haber Merkezi