Afşin Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı İlyas Sarı, Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri ile Linyit İşletmelerinin özeleştirilmesi konusunda, “Stratejik öneme sahip bu yerlerinin ve işletmelerin özelleştirilmesi ülke menfaatine değildir.” dedi.
Afşin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlyas Sarı, yazılı bir açıklama yaparak enerjideki özelleştirmeleri değerlendirdi. Başkan Sarı, “Santrallerde çalışanların büyük bir bölümü arazileri Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kamulaştırılan yani kamulaştırılma mağdurudur. Bu kişileri özelleştirme mağduru yapmak bölgeye ve insan haklarına yapılacak en büyük darbedir” şeklinde konuştu.
“Bölgede 4,5 Milyar Ton Kömür Bulunuyor”
Ülkenin en büyük ithalat giderinin enerji olduğunu vurguda bulunan ASİAD Başkanı İlyas Sarı, “Enerji Bakanlığı, Afşin-Elbistan A ve B Termik santralleriyle birlikte Afşin-Elbistan Kömür İşletmesi’ni özelleştirmeyi düşünüyor. Afşin-Elbistan havzasında yaklaşık 45 milyon metre küp kömür bulunmakta. Bu kömürün değerlendirilmesiyle üretilen elektrik Türkiye’nin elektrik ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaktadır. Yeni kurulacak olan termik santralleriyle birlikte bölge, elektriğin üretim üssü haline gelecektir. Enerji Bakanlığı bu bölgede bulunan ve yüksek kapasitedeki linyit kömürlerini ülke ekonomisine kazandırmak için yeni arayışlara girdi. Bu arayışlar çerçevesinde bölgeye yeni termik santralleri kurulacağı ifade edilmektedir. Elbette bunlar ülke ve bölge ekonomisi için öneli ve olmazsa olmazlarındandır. Çünkü Türkiye’nin en büyük ithalat gideri enerjidendir. ” dedi.
-“Savaş konusu olan yeraltı kaynakları korunması gerekir”
Ülkelerin savaş nedenlerin en büyük sebeplerinden bir tanesi olan yeraltı kaynakların mutlaka korunması gerektiğini işaret eden Sarı, “Bu bağlamda özellikle kar eden ve stratejik öneme sahip madenlerimizin ve elektrik üretim santrallerinin özelleştirilmesinden vazgeçilmelidir. Kitlerin hiçbir dönem zarar etmediği, karlılığı ortada olan bir kurumun özeleştirilmemesi gerekmektedir. Bölgede bulunan linyitlerin en az 4 yeni santrale ve toplam 16 üniteye 100 yıl yeteceği düşünülen linyit rezervinin özelleştirilmesinin ileride linyitin değerinin artması karşılığında ülke ekonomisine zarar vereceğini düşünmekteyiz. Örneğin, petrolün varili 16 dolarlardan yaklaşık 150 dolarlara çıktığını düşünürsek, bu manada linyit madeninin de çok daha değerli olmayacağını kimse taahhüt edemez. Bugün tonu 8 dolar olan linyitin yarın 10 katına çıkmayacağına kimse tahmin bile edemez. Herkes tarafından bilindiği gibi dünyada ve ülkemizde yeraltı kaynakları kısıtlıdır ve değerleri artmaktadır. Savaş sebebi sayılan bu kıt kaynakların korunması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
-“Bölge halkı, çalışanların hakları korunmalı”
Bölge halkı ile bu işletmelerde çalışanların haklarının korunması gerektiğinin altını çizen Başkan Sarı, “Tabi ki ilk olarak Tabi ki ilk olarak ülke ekonomisini düşünmemiz gerekmektedir. Santraller ve linyit işletmesi özelleştirilmesi halinde hem bölgeye hem de bu iş yerlerinde çalışan 3 bin kişinin haklarının korunması vazgeçilmezimizdir. Burada çalışanların büyük bir bölümü arazileri Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kamulaştırılan yani kamulaştırılma mağdurudur. Bu kişileri birde özelleştirme mağduru yapmak bölgeye ve insan haklarına yapılacak en büyük darbedir. Bu iş yerlerinde çalışanlar uzun yıllar bu santrallerde çalışarak hem ülkenin kalkınmasına hem de santrallerin karlı kurum olmasına katkıda bulunmuşlardır. Santrallerde çalışanların ülkenin en zor, kirli, riskli iş yerinde, sağlık sorunlarının çıkmasına rağmen özveriyle çalışmışlardır. Ülkenin elektrik darboğazına düştüğü günlerde ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamışlardır.
Bölge bulunan verimli tarım arazileri hem kamulaştırıldı hem de santralin çevreye vermiş olduğu zarardan dolayı insan sağlığına ve çiftçilerimizin ürün verimliği kaybına neden olmuştur. Bölge halkının şimdiye kadar hiçbir şikâyeti değer bulmamıştır. Şimdi santrallerin özel bir şirkete verilmesi durumunda bölge halkının haklarını nasıl karşılayacaktır? Örneği Afşin-Elbistan A Termik santralinin baca arıtma sistemi.” dedi.
Afşin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlyas Sarı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Siyasilerin, yetkili kamu kurum ve kuruluşlarına, bu özeleştirme ülkemiz adına olmazsa olmaz ise; bölge halkının istek ve arzularını göz önünde bulundurmalarını istiyoruz.
“Hakların” korunmadığı A ve B termik Santralleri ile kömür sahalarının hiçbir zaman devrine ve özeleştirilmesine bölge halkı olarak destek vermeyeceğiz.”
Editör: Haber Merkezi