Afşin Kaymakamlığı tarafından başlatılan “Toprağı Kamulaştırılmış Köylere Topraksız Tarım” projesinin tanıtımları başladı. Kaymakam Arıcan, projeyi basın mensuplarına tanıttı.
Kahramanmaraş Valiliği tarafından başlatılan “Hizmette Yarışıyoruz 2” proje yarışmasında Afşin Kaymakamlığı'nın hazırlamış olduğu “Toprağı Kamulaştırılmış Köylere Topraksız Tarım” projesi uygulanmaya başlıyor. Afşin Kaymakamlığı bu projeyle Elektrik Üretim Şirketi (EÜAŞ) tarafından arazileri kamulaştırılan çiftçilere topraksız tarım yapma imkanı sunuyor.
İlk etapta kamulaştırma yapılan bölgede 30 çiftçiye teorik ve uygulamalı eko-tarım ve seracılık eğitimi verilecek. Daha sonra eğitimi tamamlanması ardından 30 yerde topraksız sera uygulaması yapılacak.
Proje hakkında bilgi veren Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, “Desteklemeye değer görülen projelerimizin proje faaliyetleri devam etmektedir. Bu gün burada Köylere Hizmet Götürme Birliğinin yürüttüğü “Toprağı Kamulaştırılmış Köylere Topraksız Tarım” proje faaliyetlerini tanıtmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bu projenin amacı; sürdürülebilir ekonomik kalkınma için, alternatif tarım tekniklerini yaygınlaştırılması ve işsizlikle mücadele edilmesinin yanı sıra mesleki eğitimde çeşitliliği arttırıcı alternatifler geliştirmektir. Eko tarım uygulamalarının yaygınlaştırılarak bölge ürünlerine ekonomik değer kazandırılması hedeflenmektedir. Eğitim düzeyi düşük kadınların iş gücüne katılmalarının sağlanması. Tarıma elverişsiz alanlarının değerlendirilmesi, tarımda su ve enerji israfının azaltılması, bölgemizde hijyenik ortamlarda tarımsal ürün eğitimi ve kültürü kazandırılmasıyla bölgeye yeni yatırımcıların bu alanda yatırıma yönelmeleri, toprak kökenli hastalık ve zararlılar ile yabancı otlardan kaynaklanan sorunların azaltılması ile beraber büyük iş gücü ve harcama gerektiren toprak işleme ve gübreleme işlemlerine gerek kalmaması hedeflenmektedir. Sekiz aylık süre zarfında 30 çiftçiye bir teorik ve uygulamalı eko-tarım ve seracılık eğitimi verilecektir. Yeni bir iş alanı oluşturularak kadınların çalışmasına engel olacak kültürel etkenlerin ortadan kaldırılması ve beceri taleplerine daha fazla uyum sağlayabilecek bir iş piyasasının geliştirilmesine katkıda bulunulacaktır. Projenin faaliyet bütçesi 20.340.00 TL olup, proje kapsamında Köylerimize topraksız mikro sera kurularak, alternatif tarım ve seracılık eğitim kursları düzenlenecektir. Kurslara katılacak olan 30 çiftçinin, uzmanlaşmaları sağlanarak Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecektir.Toprağı Kamulaştırılmış Köylere Topraksız Tarım projesinin ilçemize hayırlı olmasını diliyorum.