Araştırmacı Yazar Mustafa Köş, 491 yıl önce Osmanlı padişahları’nın Eshab-ı Kehf’in Afşin’de olduğunu bildiklerini kaydetti.

Kahramanmaraş’ın ve bölgenin en büyük tarihi eserleri arasında yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi’ni Osmanlı Padişahlarının da koruyup kolladığı ortaya çıktı. Dönemin padişahları tarafından külliyeye 19 adet berat name ve ferman gönderildiği öğrenildi.

Konu hakkına araştırma yapan Araştırmacı Yazar Mustafa Köş, Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin her dönemde korunduğunu ve bunun em büyük delilinin ise Eshab-ı Kehf Külliyesi’ne dönem dönem gönderilen berat name ve fermanlar olduğunu hatırlattı.

Araştırmacı Yazar Mustafa Köş, “Afşin Eshab-ı Kehf Medresesinde görev yapmış on dokuz tane müderristin atamasına ait Osmanlı Padişahlarına ait berat nameler ve fermanlar Es –Seyid Mehmed’ in torunu İlçemiz Pınar Önü Cami Emekli İmamlarından Hasan Polat hocamız tarafından özen ve itina ile saklanmaktadır. Hasan Polat hocamıza dedeleri tarafından kuşaktan kuşağa aktarılan Osmanlı Berat nameleri ve fermanları ve bilgilere göre Eshab-ı Kehf mağarasının bulunduğu şehrin Afşin olduğu kuvvetle en büyük ispatıdır.

Afşin İlçesine ait Osmanlı belgelerinin bir kısmının tasnifi yapılmış bir kısmının da tasnifi sürmektedir. Bu Belgeler İlçemiz Afşin’in Tarihi ile Eshab-ı Kehfin Afşin’de olduğunu gösteren en büyük belgelerdir Kehf Suresi’nde verilen bilgiler ve İslam müelliflerinin eserlerinde belirtilen yorumlar ve Osmanlı ferman ve berat nameleri Eshab-ı Kehf’in Afşin’de olduğunu desteklemektedir. Eshab-ı Kehf mağarası, Afşin kazasının kuzey batısında 6 km uzaklıkta Bencilüs dağının güney doğusunda, Binboğa dağının eteklerinde, Toroslara bağlı tepenin ilçeye bakan tarafında, vadiden bir hayli yüksekte sarp bir yamaçta bulunmaktadır. Biruni, Salebi ve Makrizi gibi bilim adamları Ashab-ı Kehf’in Afşin’de olduğunu belirtmektedir.”şeklinde konuştu.

“Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’ne 19 Adet Beratname ve Ferman Gönderilmiş”

Afşin Eshab- Kehf Külliyesi’ne m gönderilen 19 adet beratname ve fermanları sıralayan Köş, şunları söyledi:

“1520 yılında Kanuni döneminde Afşin Eshab-ı Kehf Medresesine1520 yılında Minnet Çelebi atanmıştır. Minnet Çelebi aynı zamanda Kanuni Sultan Süleyman’ın Kız kardeşi Hatice Sultanın eşidir. Minnet Çelebi Verem hastalığından ölünce 1531 yılında Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi Cami önüne Minnet Çelebi anısına Kayın Anası Valide Sultan tarafından Kaba Naib Çardağı Yapılmıştır. Selçuklular Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesine sahip çıkmışlardır. Osmanlı Berat namelerinde ve Fermanlarında Afşin Medreselerinde görev yapan Müderrislerin isimleri şunlardır.1-Mevlana Hüseyin 2-Mevlana Muhyiddin 3-Hüseyin Halife 4-Hasan ÇELEBİ 5-Evliya Hasan BEK 6-Hüseyin BEK 7-Mevlana Alaaddin 8-İbrahim Mevlana Muhammed 9-Ahmet Halife 10-Mevlana Muhammed 11-Emrullah Çelebi 12-El İman 13-Hacı Muhammed 14-Alaaddin Abdulkadir 15-Mevlana Himmet 16-Mevlana Yakup 17-Mevlana Mustafa 18-Molla Mustafa Sıtkı Efendi 19-Minnet Çelebi Kanuni Sultan Süleyman’ın Kız kardeşinin kocası Kanunin Eniştesi.”

Editör: Haber Merkezi