Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile BAE arasında 3 Ocak’ta yapılan anlaşma ardından TAQA yetkilileri Afşin-Elbistan B Termik Santrali ve kömür sahasında incelemelerde bulundular.
Türkiye ve BAE Afşin-Elbistan'da 12 milyar dolar yatırımla 8 bin MW'lik elektrik santrali yapımını içeren anlaşma 3 Ocak 2013 Perşembe günü imzaladı. Bu yatırımlarla bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 milyar kWh/yıl enerji üretim planlanıyor. TAQA Firmasında görevli 16 teknik personel Afşin-Elbistan B Termik Santrali ve kömür sahasında incelemelerde bulundular.
Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürü Durdu Kılınç, Termik Santraliyle ilgili bir brifing verdi. Yapılan ziyaret hakkında bilgi veren Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürü Durdu Kılınç, “Mevcut çalışan santralin yerinde incelenmesi, yerinde çalışan sistemlerle ilgili detaylı detaylı bilgilere sahip olunması ve bunların kendileri için ön fikir maksadı oluşturulmasıyla yapılan bir çalışmadır. Çalışmaları yapacak olan arkadaşlarımız uluslar arası yeterliliğe sahip insanlar ve bir çoğu bulundukları noktada çok üst düzey teknik personel, tamamı bu konuda uzman insanlardan oluşan her biri kendi dalında uzmanlıklara sahip. Afşin-Elbistan bölgesinden kurulu olan B termik santralinde çalışma performansını görecekler ve inceleyecekler. Şuan için hiçbir resmi anlaşma yapılmadı, hepimizin bildiği gibi uluslararası bir anlaşma imzalandı ama nihayetinin nereye gideceği konusunda bizler detay bilgiye sahip değiliz. Ancak firma bu konuda ön çalışma yapmak için B termik santralini incelemek için geldi.” dedi.
Türkiye ile BAE arasında görüşmelerin devam ettiğini bildiren TAQA Firması Türkiye İş Geliştirme Birimi Teknik Müdürü Ayhan Batu, “EÜAŞ konsorsiyumu olarak Afşin-Elbistan B termik santralinin işletilmesi ve yeni santrallerin kurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şuanda ekibimizle birlikte B termik santralinin operasyonla optimize edilmesi için burada incelemelerde bulunuyoruz. İleriki zamanlarda işletme performansının arttırılması için ve optimize edilmesi için burada bulunuyoruz. Diğer taraftan Türkiye ile TAQA firması arasında HGA dediğimiz anlaşmanın görüşmeleri devam ediyor.” şeklinde konuştu.
-“Yeni kurulacak olan santrallerin yerleri belli değil”
Yeni kurulacak olan santrallerin yerleri henüz belli olmadığını belirten Batu, “Yeni kurulacak termik santrallerin yerelleri için çalışmalarımız devam ediyor. Kurulacak termik santraller için yerleri konusunda henüz kesinleşmiş bir şey yok. Teknik, idari, sosyal ve çevresel bütün boyutların değerlendirildiği alternatif alanlar inceleme halinde.” dedi.
-“En son teknoloji olacak”
Çevreci bir santral yapılacağının altını çizen Batu şunları kaydetti:
“Yapılacak olan santraller B termik santraline benzer yaklaşımda çalışan ama teknolojinin, çevresel ihtiyaçları içeren santral olacak. Zaten TAQA uluslararası bir yatırım firması, uluslararası standartlarda çalışıyor. Dolayısıyla çevre olsun, sosyal konularda ve ekonomik konularda uluslar arası standartlara erişmesi için hepsinde en son teknolojiyi kullanmak zorunda.”
 
Editör: Haber Merkezi