Abu Dhabi'nin devlet kontrolündeki enerji şirketi Abu Dhabi National Energy Co TAQA, Türkiye'deki 12 milyar dolarlık kömür santrali inşaatını 2014'e erteledi. Kararın diğer harcama öncelikleri nedeniyle alındığı belirtildi.
 
Elektrik Üretim AŞ ile TAQA arasındaki Afşin-Elbistan kömür havzasında 8,000 MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren 12 milyar dolarlık hükümetler arası anlaşma 3 Ocak'ta imzalanmıştı.
TAQA sözcüsü, "TAQA diğer harcama önceliklerine bağlı olarak Afşin-Elbistan'a ilişkin yatırım kararını 2014'e kadar erteledi" dedi.
Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetler arası Anlaşmayla havzada B, C, D, E ve G sahalarında yeni santrallerin inşa edilmesi ve 12 milyar dolarlık yatırımla bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 milyar kWh/yıl enerji üretilmesi planlanıyordu.
Proje sayesinde yaklaşık 15 bin kişi istihdam edilecek, işletme döneminde ise yaklaşık 8 bin 500 civarında doğrudan istihdam sağlanacak.
Afşin-Elbistan Havzası, 4.4 milyar ton ile Türkiye'nin linyit rezervlerinin yaklaşık yüzde 40'ını barındırıyor. Havzada şu anda toplam kurulu gücü 2 bin 800 MW olan iki termik santral bulunuyor.
Editör: Haber Merkezi