Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, “Türkiye, Suriye konusunda çok önemli bir görev üstlendi. Çünkü Suriyelilerin kabul edilmesi ve topluma uyum sağlaması Türkiye için, Türk halkı için çok önemli bir yüktür. Çünkü burada bir çile var. İnsanlar burada çok olumsuz bir kader yaşıyor ve o kaderi de paylaşmak o insanlara güç kazandırır” dedi.
Bakan Leyen, Kahramanmaraş’ta konuşlandırılan Patriot füze bataryalarında görevli Alman askerleri ziyaret etmek için kente geldi. Ziyaretinin ilk gününde Almanya Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl tarafından onuruna verilen resepsiyona katılan Bakan Leyen, geride bıraktığı 100 günlük bakanlık görevi esnasında Afganistan, Senegal ve Mali’nin ardından Türkiye’deki Alman askerleri de ziyaret etmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Kendisine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Leyen, Türk ve Alman askerlerinin uyum içerisinde görev yaptıklarını görmekten sevinç duyduğunu kaydetti. Leyen, “Burada bana söylenen hususlar, bilgiler işbirliğinin çok olağanüstü düzeyde olduğunu bunun hem iş alanında öyle olduğunu, görev alanında olduğunu ama diğer serbest zamanlarda da çok iyi bir ilişki söz konusu olduğunu ifade ettiler. Örneğin futbol turnuvaları, futbol maçları düzenleniyormuş. Alman birliğinden bir takım ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden bir takım futbol maçında karşılaştı. Ancak şu an berabere olduklarını ve herhangi bir takımın üstünlük elde edemediği bilgisi bana ulaştı. Zannediyorum, her iki tarafta da futbola olan ilgi ve sevgi çok üst düzeyde” diye konuştu.
Ciddi bir görev için burada bulunduklarını dile getiren Leyen, “Tabi biraz önce söylediklerimden de yola çıkarak burada ciddi bir görevle bulunduğumuzu, dostluğumuzun önemli olduğuna ama görev nedenimizin de ciddi bir konu olduğunu ifade etmek istiyorum. Alman birlikleri olarak niçin buradayız? Dostumuzu, Türkiye’yi korumak, bir ittifak dayanışması göstermek için. Bunu da Amerikalı dostlarımızla, Hollandalı dostlarımızla birlikte yapıyoruz. Burada müttefikimiz Türkiye’nin yanında yer alarak, bu desteğimizi ifade ediyoruz. Çünkü burada Almanya biraz da borç ödüyor. Çünkü geçmişte de NATO kapsamında hareket edilerek Almanya yanında yer alınmıştı. O dönemde gösterilen ittifakı, şimdi de Almanya Türkiye’de görev alarak yerine getirmiş oluyor” ifadelerini kullandı.
Suriyeli insanların yaşadığı acıya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Leyen, Türkiye’ye de Suriye konusuna yaklaşımından dolayı teşekkür etti. Leyen, şöyle devam etti:
“Çünkü burada bu birliğin burada görev yapmasının nedeni Suriye’de yaşanan şartlar. O iç savaş. Çünkü bu feci durum, bu iç savaş oradan yüz binlerce insanın kaçmasına, mülteci olarak başka ülkelere sığınmasına veya ölmesine neden oldu. Bu iç savaşın da ne zaman biteceğini şu an için kestirmek mümkün değil. Dolayısıyla dünya topluluğunun da bu insanlara sahip çıkması gerekiyor. Çünkü bu insanların yardıma ihtiyacı var. Bu yardım konusunun da bütün ülkelerin de bu şekilde üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Burada gerçekten Türkiye’ye de teşekkür ediyor ve minnet duyuyorum. Çünkü Türkiye çok sayıda mülteci kabul etti. 170 bin civarında Suriye’den insanın Türkiye’ye sığındığını bunun bir kısmının kamplarda, diğerlerinin de halk ve toplum tarafından kabul edildiğini biliyorum. Aslında burada Türkiye çok büyük bir görev üstlenmiş oluyor. Çünkü bu insanların kabul edilmesi ve topluma uyum sağlaması Türkiye için, Türk halkı için çok önemli bir yüktür. Çünkü burada bir çile var. İnsanlar burada çok olumsuz bir kader yaşıyor. Ve bu kaderi de o insanlarla paylaşmak o insanlara güç kazandırır diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu şekilde Türkiye’nin desteğinden dolayı teşekkür ediyorum.”
Sözlerinin sonunda Alman askerlere de teşekkür eden Bakan Leyen, “Biliyorum hepiniz buradan, ülkenizden, memleketinizden uzak bir şekilde önemli bir görev üstlendiniz. Çünkü siz burada modern federal silahlı kuvvetleri de temsil ediyorsunuz. Burada Kahramanmaraş’ta hem Türk askerleri tarafından hem de insanlar tarafından dostane bir şekilde kabul gördünüz. Bu görevinizi bu şekilde yapıyorsunuz. Yani aslında biraz da heyecanlıyım. Sizleri yarın birliğinizde ziyaret edeceğim. Çünkü üstlendiğiniz görev çok önemli bir görev. Sizleri orada iş başında, görev başında görme fırsatı bulacağım. Bundan da büyük mutluluk duyacağım” diyerek sözlerini tamamladı.
Günün anısına Bakan Leyen, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Tuğgeneral İsmail Gümüştekin ve Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe birbirlerine hediye takdiminde bulundu.
Resepsiyona, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kerim Acar, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Coşkun Doğan, Emniyet Müdürü Ümit Yaşar Adalar, Kahramanmaraş, Adana ve Gaziantep’te konuşlandırılan Patriot Harekat Birliği komutanları ve çok sayıda asker katıldı.
Bakan Leyen’in yarın da Gazi Kışlası’nda konuşlandırılan Patriot bataryalarında görevli Alman askerleri ziyaret edeceği belirtildi.
Editör: Haber Merkezi